Як підключити села до інтернету: в Україні запустили онлайн-платформу

Як підключити села до інтернету: в Україні запустили онлайн-платформу

Укрінформ
Мінцифри запустило платформу, де зібрана вся інформацію про програму підключення до оптичного інтернету, на яку цьогоріч планують витратити 500 мільйонів гривень. 

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба відомства.

Зазначається, що Мінцифри розробило цю платформу для того, щоб відбувся максимально прозорий та ефективний розподіл коштів цьогорічної інтернет-субвенції на підключення до оптичного інтернету 3 тис. сіл.

На сайті голови ОТГ зможуть дізнатися, як подати заявку для участі у відборі, а всі українці – про цілі та можливості проєкту; правила отримання громадами субвенції з держбюджету; дії селян для отримання доступу до фіксованого швидкісного інтернету; етап, на якому перебуває проєкт. Також на сайті можна перевірити інформацію Мінцифри про наявність або відсутність оптичних мереж у селах. І в разі виявлення розбіжностей з реальними даними — повідомити про це.

Читайте також: Мінцифри планує запустити застосунок для «Всеукраїнської школи онлайн»

У Мінцифри зауважують, що у проєкті йдеться саме про оптичний інтернет. Це фіксований швидкісний інтернет, але з використанням найсучасніших технологій, він є найшвидшим, надійним та безпечним.

Проєкту «Інтернет-субвенція» передувало дослідження Мінцифри, проведене у 2019-2020 роках. На той час результати свідчили, що в понад 15 тис. сіл, де проживає близько 3,5 млн українців, відсутнє покриття швидкісним фіксованим інтернетом.

Проєкт дозволить понад мільйон українців вперше отримати доступ до оптичного інтернету. Зараз триває попередній збір заявок від голів ОТГ. Відслідкувати, як Мінцифри реалізує проєкт «Інтернет-субвенція», можна на дашборді — майданчику, де дані оновлюються в реальному часі. Станом на зараз попередні заявки вже оформили 622 громади щодо 4066 сіл та 12 974 об’єктів соціальної інфраструктури — шкіл, дитячих садочків, бібліотек, лікарень. На тому ж дашборді можна перевірити, чи може село претендувати на кошти з держбюджету і підключитися до оптичного інтернету.

Читайте також: У Денісової перевірили мобільний застосунок «Дій вдома», порушень не знайшли

Офіційний збір заявок на участь у проєкті триватиме 10 днів і відкриється після ухвалення урядом відповідної постанови. Про старт Мінцифри сповістить попередньо зареєстровані громади, які вже подали заявки.

Як повідомляв Укрінформ, Мінцифри планує у 2021 році підключити до широкосмугового інтернету понад 6 тисяч шкіл, медзакладів та бібліотек у майже 3 тис. сіл. У закладах соціальної інфраструктури, які отримають фінансування за інтернет-субвенцією, до кінця 2022 року буде доступний інтернет без абонплат швидкістю 100 Мбіт/с.

Загалом метою Мінцифри є підключити 95% території України до швидкісного інтернету до 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-