Телескоп Horizon зробив нове зображення надмасивної чорної діри

Телескоп Horizon зробив нове зображення надмасивної чорної діри

Фото
Укрінформ
Астрономи опублікували нове зображення надмасивної чорної діри в центрі галактики M87 із магнітними полями, що «звиваються» навколо неї.

Про це повідомляє MIT Technology Review, передає Укрінформ.

У дослідженнях, опублікованих в Astrophysical Journal, астрономи переглянули архів даних першого зображення і проаналізували рух поляризованого світла навколо об'єкта. Світлові хвилі, як правило, коливаються у різних напрямках, але вони можуть поляризуватися магнітними полями, і це коливання обмежується однією лінійною площиною. Світло відслідковує межі магнітних полів чорної діри і створює чіткіше зображення, ніж у 2019 році.

Читайте також: NASA показало, як чорна діра розриває зірку

Магнітні поля формують рух речовини навколо чорної діри та її закручування. Із вивченням функціонування магнітних полів вчені можуть краще зрозуміти, як поводиться матерія навколо чорної діри. Це допоможе дізнатися, як з’являються та ростуть надмасивні чорні діри.

Як пише видання, телескоп Event Horizon 10 квітня 2019 року випустив перше в історії зображення чорної діри. Яскраво-помаранчеве коло, розташоване на відстані 53 мільйонів світлових років, фіксували вісім радіообсерваторій на чотирьох окремих континентах. Їх комбінована роздільна здатність допомогла зазирнути до центру M87 і побачити світло від надгарячого газу і пилу, що кружляє навколо горизонту надмасивної чорної діри - точки неповернення, де гравітація чорної діри настільки потужна, що ні світло, ні матерія не можуть уникнути потрапляння у неї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-