До України вже переїхали майже 40 білоруських ІТ-компаній

До України вже переїхали майже 40 білоруських ІТ-компаній

Укрінформ
В Україну вже переїхало майже 40 білоруських ІТ-компаній із загальною кількістю близько 2 тис. співробітників.

Як передає Укрінформ, про це розповів віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

"Наразі в Україну вже переїхало майже 40 білоруських компаній. Це близько 2 тис. співробітників. На мою думку, для того, аби залучати в десятки разів більше айтішників, нам потрібно запустити проєкт "Дія City", який створює найкращі умови для ведення IT-бізнесу", - сказав Федоров.

Він зазначив, що зручні податкові умови можуть привабити фахівців з усього світу.

Читайте також: Розвиток української ІТ-індустрії залежатиме від роботи Дія.Сіті - експерт

"Чому в Білорусі їхній проєкт з ІТ-технологіями так злетів? Тому що там була максимальна лібералізація податкових відносин, те саме було з Кремнієвою долиною, те саме зараз в Дубаї. Нам потрібно докорінно змінювати нашу податкову систему, щоб ставати привабливішими", - пояснив віцепрем'єр.

Федоров нагадав, що "Дія City" - це віртуальна зона, певний реєстр. Якщо IT-компанія підходить під його критерії (певні види діяльності, середня заробітна плата + мінімальна кількість співробітників), то стає резидентом "Дія City" і платить 5% ПДФО плюс військовий збір. Всі критерії перевіряються автоматично за реєстрами без участі чиновників, тобто без регулятора. В такий спосіб співробітники цих компаній "відбілюють" свою заробітну плату, компанії можуть виходити на IРO, стають зрозумілішими для інвесторів. Віцепрем'єр зазначив, що участь у проєкті "Дія City" буде повністю добровільна.

За словами очільника Мінцифри, наразі законопроєкт по "Дія City" допрацьовується відповідно до коментарів індустрії й буде винесений на перше голосування вже в березні.

Читайте також: Федоров обіцяє не допустити блокування в Україні сервісу для вебхостингу ІТ-проєктів GitHub Gist

"Ми дійсно чуємо IT-ринок, а отже, 70% рекомендацій до законопроєкту (а приблизно стільки із них розумні) будуть враховані", - наголосив Федоров.

Як повідомляв Укрінформ, проєкт “IT Relocate Білорусь” реалізується командою Мінцифри за підтримки Президента Володимира Зеленського та віцепрем'єр-міністра - міністра цифрової трансформації Михайла Федорова. Він пропонує 90 днів безперервного перебування протягом 180 днів без отримання візи, середню заробітну плату 2 000 доларів, 4G у всіх великих містах, понад 5,6 тис. сервісних і технологічних компаній, доступну оренду житла та офісу.

На початку червня 2020 року Міністерство цифрової трансформації анонсувало старт проєкту Дія.City - першої в світі віртуальної бізнес-країни.

Мета проєкту - створити сприятливі умови для розвитку інноваційного і технологічного бізнесу.

Передбачається, що до 2025 року завдяки проєкту в країні буде створено додатково понад 450 тис. робочих місць. Проєкт залучить в IT-галузь понад $11,8 млрд. Планується, що проєкт зацікавить українські та міжнародні IT-компанії, інвестиційні фонди, стартапи, освітні організації.

Читайте також: У комітеті цифрової трансформації сказали, скільки IT-галузь має приносити до бюджету

Проєкт охопить такі технологічні сфери, як AgroTech, Fintech та Blockchain, АІ та технології хмарних обчислень, медичні нейромережі та біотехнології, IoT, Publishing та торговельні майданчики, авіаційні та космічні технології, безпілотники, рекламу, маркетинг і просування, анімацію, графіку та аудіо, кіберспорт та аутсорсинг бізнес-процесів.

Законопроєкт №4303 «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» був зареєстрований у Верховній Раді у листопаді 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-