Вчені створили голограми, які можна «відчути»

Вчені створили голограми, які можна «відчути»

Укрінформ
Дослідники з Великої Британії розробили технологію, яка дозволяє створювати реалістичні голограми у вигляді метелика, глобуса і смайлика.

Про це повідомляє портал Naked Science.

"Дослідники з Великої Британії розробили технологію, яка дозволяє створювати реалістичні голограми у вигляді метелика, глобуса і смайлика: їх можна побачити неозброєним оком, почути і навіть відчути без систем візуальної реальності", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє портал, нова технологія, запропонована англійськими дослідниками, називається MATD - мультимодальна акустична пастка для зображення.

За словами розробників, вона «може одночасно доставляти візуальну, слухову і тактильну інформацію».

Наголошується, що в основі цієї технології — явище під назвою «акустофорез»: при цьому звукові хвилі переміщують і маніпулюють об'єктом — у даному разі безліччю часток, — щоб сформувати зображення в невеликій ємності, яка містить велику кількість дуже маленьких динаміків.

Читайте також: У німецькому цирку замість тварин виступають голограми

Нова розробка вловлює невелику частку із спеціального легкого матеріалу звуковою хвилею і може утримувати її в потрібному положенні, а також освітлювати різними кольорами.

Для передачі відчуттів учені використовували розроблену раніше технологію ультразвукового впливу.

Модифікувавши її, дослідники добилися можливості більш тонко відтворювати структуру об'єктів і поєднувати її з рухами голограми.

Фото: naked-science.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-