В Україні створили Клуб почесних послів науки ЦЕРН

В Україні створили Клуб почесних послів науки ЦЕРН

Укрінформ
Всеукраїнський клуб почесних послів науки Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) створили в 16-ти областях та в Києві.

Про це Укрінформу повідомив голова клубу, керівник відділу міжнародних масових заходів Національного центру "Мала академія наук України" Олександр Юров.

"14 квітня 2019 року закінчилась чергова щорічна школа в ЦЕРН для вчителів України. Її учасники провели установчі збори та ухвалили рішення про створення Всеукраїнського клубу почесних послів науки ЦЕРН в Україні – неформального об’єднання педагогів. Його мета - координація та формування спільних дій під егідою Малої академії з поширення в нашій державі знань та досвіду, отриманих в Європейській організації ядерних досліджень", - розповів Юров.

Він пояснив, що одним з партнерів ЦЕРН з боку України, разом з установами Національної академії наук, є Мала академія наук, що представлена в усіх областях держави. МАН займається пошуком, розвитком та підтримкою обдарованих і талановитих учнів. Її головне завдання – формування майбутньої інтелектуальної еліти української нації. Мала академія наук України спільно з ЦЕРН дає змогу старшокласникам-членам Малої академії та педагогам поглиблювати знання і навчатися у школах Європейської організації ядерних досліджень.

За словами Юрова, отримані в ЦЕРН знання педагоги та учні використовують при підготовці науково-дослідних робіт з фізичної тематики та астрофізики для участі в національних та міжнародних конкурсах, а також при підготовці педагогами навчально-методичних матеріалів з фізики та астрономії, науково-популярних публікацій, лекцій та доповідей на конференціях і семінарах.

"Вчителі-слухачі шкіл ЦЕРН стають посланцями цього провідного світового фізичного наукового центру в областях України, і тому нещодавно було прийнято рішення про надання їм символічного статусу почесних послів науки ЦЕРН", - додав голова Всеукраїнського клубу почесних послів науки Європейської організації ядерних досліджень.

Читайте також: Вінницькі медики отримали технології точного визначення геолокації пацієнтів

За його словами, на сьогодні до складу новоствореного клубу увійшли представники Малих академій наук Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Херсонської, Чернівецької областей та місто Київ.

"Невдовзі формуватимуться пропозиції з організації спільних заходів різного рівня, у т.ч. з використанням отриманих в ЦЕРН знань для вдосконалення та розвитку методичного забезпечення освіти з фізики та астрономії, обміну досвідом у цьому напрямку, розвитку в Україні STEM-освіти (наука-технології-інженіринг-математика) та інших перспективних аспектів сучасної освіти", - зазначив Юров.

ЦЕРН - міжнародний дослідницький центр Європейського Співтовариства (Женева, Швейцарія), найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій, заснована у 1954 році, активно співпрацює з багатьма країнами світу.

Між Україною та ЦЕРН у 2013 році було підписано Угоду щодо надання статусу асоційованого члена. 2016 року Україна набула цього статусу, що дало змогу українським вченим брати участь у передових дослідженнях і працювати в ЦЕРН на найсучаснішому науковому обладнанні, розширило доступ до проектів та освітніх програм ЦЕРН.

 Фото: man.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-