Українські вчені знайшли

Українські вчені знайшли "рецепт", як попередити про землетруси

Укрінформ
Працівники науково-дослідного інституту "Миколаївська астрономічна обсерваторія" (МАО) пропонують використати свій високоточний маятниковий годинник, який колись служив еталоном часу, для попередження про землетруси.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор МАО, доктор фізико-математичних наук Олександр Шульга.

"В обсерваторії збереглися високоточні маятникові годинники, які колись служили еталоном часу. Їх точність – одна десята мілісекунди. Вони реагують на різні види коливань земної поверхні на відстані до 10 тис км на схід і захід та добре підходять для реєстрації землетрусів. Більше того, вони можуть використовуватися як їх передвісники. Коливання маятника починають змінюватися приблизно за 10 секунд до настання землетрусу", - сказав Шульга.

Він також стверджує, що наразі цього замало, щоб вжити якихось кардинальних заходів, але це, наприклад, дає змогу вчасно почати глушити атомний реактор. Щоб удосконалити методику, наразі вчені працюють над цією темою.

Читайте також: Миколаївські вчені пропонують Ілону Маску свою космічну розробку

"Сподіваюсь, невдовзі ми завершимо цей процес зможемо запросити фінансування для подальших досліджень і застосувань в конкретних сферах", - впевнений Шульга.

Як повідомляв Укрінформ, працівники Миколаївської астрономічної обсерваторії завершують тестування наукової розробки, яку запропонують відомим світовим фірмам, у тому числі й прихильнику нових розробок Ілону Маску. Йдеться про наземну систему спостережень за космічними об’єктами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-