Зонд NASA наблизився до найнебезпечнішого для Землі астероїда

Зонд NASA наблизився до найнебезпечнішого для Землі астероїда

Укрінформ
Космічний апарат NASA під назвою OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) наблизився до одного з найбільш небезпечних для Землі астероїдів — Бенну (Bennu).

Про це повідомляє видання The Guardian.

"Після дворічних пошуків зонд NASA досяг древнього астероїда Бенну", — йдеться у повідомленні.

Як очікується, дослідницький апарат вийде на орбіту астероїда до 31 грудня.

Планується, що в 2020 році апарат наблизиться до поверхні астероїда і за допомогою триметрової роботизованої руки-маніпулятора візьме пробу ґрунту. Сам зонд не спускатиметься на поверхню Бенну.

Вчені розраховують, що зможуть отримати щонайменше 60 грамів астероїдної поверхні. Потім у 2023 році космічний апарат повинен доставити зразки на Землю, скинувши капсулу з орбіти планети.

За допомогою зразків ґрунту вчені сподіваються дізнатися більше про джерело води в Сонячній системі та про джерела органічних молекул, з яких спочатку виникло життя. Крім того, дослідники намагатимуться зрозуміти шляхи польоту потенційно небезпечних астероїдів, зокрема Бенну — через можливість зіткнення із Землею.

Читайте також: Людство тепер знає, як насправді виглядає Червона планета

Як відомо, астероїд Бенну є одним із тих космічних об'єктів, для яких вірогідність зіткнення із Землею досить висока. За оцінками вчених астероїд може пройти повз Землю приблизно через 150 років.

"Якщо він зіткнеться із Землею, Бенну, ймовірно, створить на планеті кратер", - пише видання.

Середній діаметр астероїда становить 510 метрів або трохи більше. Астероїд був відкритий у 1999 році в рамках проекту з пошуку астероїдів LINEAR в обсерваторії Сокорро в США.

Запуск апарату OSIRIS-REx здійснили 8 вересня 2016 року. Зі знімків, які були зроблені апаратом, NASA склало відео обертання астероїда.

Фото:  NASA Photo / Alamy Stock Photo/Alamy Stock Photo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-