Кіберполіція попередила українців про новий комп'ютерний вірус

Кіберполіція попередила українців про новий комп'ютерний вірус

Укрінформ
Департамент кіберполіції Національної поліції України опублікувала інструкцію для користувачів щодо перевірки операційної системи на наявність вірусу DarkComet.

Інструкцію оприлюднили у Facebook.

"Рекомендуємо перевірити вашу операційну систему на наявність вірусу DarkComet. Для цього необхідно: відкрити командний рядок: затиснути клавішу "Windows" на клавіатурі, потім клавішу "R". Запуститься вікно "виконати", в якому наберіть "cmd" і натисніть ENTER або кнопку OK. Далі, у відкритому командному рядку введіть команду "netstat -nao" і натисніть ENTER. Ви побачите список з’єднань, серед яких вам потрібно знайти з’єднання з хостом 193.53.83.233 та портом 1604 або 81",  -  йдеться у повідомленні.

У разі, якщо користувач знайде з’єднання із зазначеною ІР адресою, у поліції рекомендують зв’язатись із ними через форму зворотнього звязку.

Читайте також: Іран заявляє, що Ізраїль здійснює кібератаку на його комунікації

Крім того, при використанні комп’ютерів у кіберполіції радять:

  • не працювати та не запускати програми під обліковим записом адміністратора системи;
  • відмовитись від програмного забезпечення або його оновлення, що потребує додавання у "список виключення" систем захисту комп’ютера;
  • оновити антивірусне програмне забезпечення та запустити повне сканування системи та зовнішніх носіїв інформації.

У разі отримання тривоги від системи захисту комп’ютера (антивіруса, фаєрволу тощо) не слід перешкоджати діям за замовчуванням антивірусу чи відключати автоматичні оновлення.

Читайте також: У Дніпрі створили перший регіональний центр кібербезпеки СБУ

Також правоохоронці рекомендують оновлювати програмне забезпечення та додатково перевіряти його на авторитетних ресурсах, призначених для аналізу підозрілих файлів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-