Біля Чумацького Шляху знайшли галактику-

Біля Чумацького Шляху знайшли галактику-"привид"

Укрінформ
Міжнародна команда вчених проаналізувала дані європейського зонда Gaia, що зібрав інформацію про позиції і рух приблизно 1,7 мільярдів зірок, і виявила сліди іншої галактики біля Чумацького Шляху.

Про це повідомляє Naked Science.

"Вдалося знайти сліди великого і масивного об'єкта неподалік від нашої Галактики. Розріджений і тьмяний, він ховається галактичним диском і досі вислизав від спостережень", - йдеться в повідомленні.

У статті, представленыї в онлайн-бібліотеці препринтів arXiv.org вчені описують Antlia 2 (Ant 2) як малу галактику-«привид», унікальну серед приблизно 60 супутниць Чумацького Шляху.

Зазначається, що спочатку завданням був пошук даних про змінні типу RR Ліри. Це досить поширені і давні зірки, характерні для стародавніх скупчень і зручні для вимірювання астрономічних відстаней. Кілька з них і вказали на присутність поблизу Галактики раніше невідомого сусіда. Розташований він досить незручно, більшу частину часу залишаючись прихованим за порівняно щільним Чумацьким Шляхом. З допомогою австралійського телескопа ААТ вчені отримали спектри трохи більше 100 червоних гігантів Ant 2, після чого сусідня галактика надовго зникла з очей.

Спостереження з Землі підтвердили, що зірки в Ant 2 рухаються пов'язаною групою. Як і багато інших карликових галактик, Ant 2 — досить давня, а більшість її зірок — старі та невеликі. Галактика досягає в поперечнику третини Чумацького Шляху

Читайте також: NASA і Європейське космічне агентство випустили перше відео з космосу в якості 8k

Вчені відзначають, що Ant 2 — виключно розріджена галактика, що досить несподівано: як правило, сходячись з більш великою сусідкою, галактики втрачають масу і зменшуються в розмірах. Поки що не можна сказати точно, які саме процеси «розмазали» Ant 2 по простору. Можливо, це сталося під тиском випромінювання і речовини, що вилітала колись з області особливо інтенсивного зореутворення і загибелі наднових, до теперішнього часу давно зниклих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-