У Чумацькому Шляху знайшли 13 зірок з іншої галактики

У Чумацькому Шляху знайшли 13 зірок з іншої галактики

Укрінформ
Найшвидші зірки Чумацького шляху не могли спалахнути в межах галактики і, найімовірніше, «прилетіли» з Великої Магелланової хмари.

Про це автори дослідження написали в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

"Група астрономів з Лейденської обсерваторії вивчила дані про швидкість руху понад семи мільйонів зірок, переданих космічним телескопом Gaia (Європейське космічне агентство). Дослідники виділили групу зірок, які з ймовірністю 50% і більше гравітаційно не пов'язані з нашою галактикою", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що таких світил виявилося всього 125, з яких тільки у 20 ймовірність відсутності гравітаційного зв'язку з Чумацьким Шляхом перевищила 80%. Жодна з цих 20 зірок не рухається по орбіті, форма якої вказувала б на походження з галактичного центру.

Вчені припускають, що з 20 зірок сім почали рух десь в диску Галактики, а решта 13, ймовірно, «прилетіли» з карликової галактики — супутника Чумацького Шляху, Великої Магелланової хмари.

Автори роботи вказують на те, що згадані 13 зірок можуть становити лише малу частину популяції зірок Чумацького Шляху, які прилетіли з інших галактик.

За словами астрономів, найбільш імовірним сценарієм появи надшвидких зірок, здатних подолати відстань між сусідніми галактиками, вважається зближення подвійних зоряних систем з надмасивними чорними дірами.

Читайте також: Вчені вважають, що Hubble вдалося знайти экзолуну

Naked Science пояснює, більша частина зірок Чумацького Шляху рухається по орбіті в площині галактичного диска навколо ядра галактики. Швидкість їх руху відносно ядра складає приблизно 100 км/с (у Сонця — 217 км/с). Але деякі зірки рухаються швидше за інших. Швидкість їх настільки велика, що вони долають тяжіння галактики і виходять за її межі.

Про існування надшвидих зірок стало відомо в кінці 80-х. До 2008 року було відомо про 10 зірок, які рухаються зі швидкістю, вищою за другу космічну для Чумацького Шляху.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-