Росія тестує нову технологію для блокування Telegram - ЗМІ

Росія тестує нову технологію для блокування Telegram - ЗМІ

Укрінформ
У Росії тестується нова технологія, яка, нібито, дасть змогу ефективно блокувати Telegram та інші ресурси, що потрапили під заборону.

Про це свідчить документ, копія якого є у Reuters.

Як зазначено у протоколі засідання міжвідомчої комісії, до складу якої ввійшли представники ФСБ, Роскомнагляду, Міністерства цифрового розвитку, зв'язку і масових комунікацій, з 6 серпня проводяться лабораторні випробування російських систем аналізу і фільтрації трафіку на мережі Ростелекому в місті Реутов.

Згідно з протоколом засідання, у ході випробувань Роскомнагляд і ФСБ планували перевірити роботу систем фільтрації трафіку від російських компаній РДП.РУ, АДМ "Системи", НТЦ "Протей", DDoS-Guard, Napa Labs, Vas Experts і концерну "Автоматика", який входить у держкорпорацію "Ростех".

Факт випробувань підтвердив Антон Пінчук, співвласник НТЦ "Протей", який виробляє системи фільтрації трафіку. При цьому він сказав, що його компанія відмовилася від участі.

«Завдання було поставлено масштабне, а терміни для підготовки зовсім невеликі. У рамках випробувань на мережі Ростелекому від DPI хотіли розпізнавання і можливості блокування практично всіх відомих мережевих протоколів на каналі більш як в 1 Тбіт/с. Наша DPI успішно працює на мережах багатьох операторів зв'язку, але під конкретніші завдання», - повідомив Пінчук.

За його словами, але "ідея відомства (Роскомнагляду - ред.) полягає в тому, щоб знайти ефективне рішення для аналізу, фільтрації і блокування, яким можна було б оснастити мережі операторів по всій країні".

Системи фільтрації трафіку, також відомі як DPI (Deep Packet Inspection), призначені для глибокого аналізу мережевих пакетів і, за необхідності, блокування окремих протоколів, пояснив директор RIPE NCC із зовнішніх зв'язків у Східній Європі та Середній Азії Олексій Семеняка.

Як відомо, в середині квітня в Росії заблокували Telegram за рішенням Таганського суду Москви. Це сталося після того, як месенджер відмовився передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів.

Читайте також: МІП не виключає, що спецслужби РФ читають листування українців у Telegram

Виконуючи рішення суду, Роскомнагляд заблокував мільйони IP-адрес сторонніх сервісів, проте відомство не змогло повністю закрити доступ до Telegram.

28 серпня з'явилася інформація про те, що месенджер Telegram оновив політику використання особистих даних. Telegram вирішив видавати спецслужбам за рішенням суду IP-адреси і номери телефонів підозрюваних у тероризмі. У компанії пояснили зміну правил новими вимогами європейського законодавства у сфері захисту даних.

При цьому засновник месенджера Telegram Павло Дуров заявив, що нові правила не поширюються на Росію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-