США виявили серйозну уразливість у винищувачах F-35

США виявили серйозну уразливість у винищувачах F-35

Укрінформ
У новітньому багатофункціональному винищувачі-бомбардувальнику F-35 Lightning II, який крім США є тільки у Туреччини та Ізраїлю, після деякого терміну експлуатації виявили несподівану і досить серйозну уразливість.

Вона полягає в тому, що при заправці в польових умовах винищувачі потребують додаткового захисту від попадання блискавок, повідомляє The War Zone.

Блискавка для літака вкрай небезпечна - вона може вивести з ладу частину систем, так і взагалі привести до падіння літака. Зокрема, через блискавку на F-35 з ладу може вийти система ALIS, що відповідає за моніторинг стану всіх вузлів, агрегатів і електронного обладнання винищувача і формування рекомендацій з ремонту та обслуговування літака.

Планер сучасних літаків виконаний з металу, а їх корпус являє собою свого роду клітки Фарадея - тому для них блискавки не є проблемами. Більш того, деякі літаки додатково оснащуються електростатичними розрядниками, основним завданням яких є зняття статичної електрики з планера в польоті і скидання її в атмосферу. При попаданні блискавки вони додатково допомагають заряду стікати з планера.

Читайте також: Винищувачі НАТО знову перехопили військові літаки Росії над Чорним морем

А от планер винищувача F-35 в значній мірі виконаний з композиційних матеріалів, властивості яких недостатньо для забезпечення пасивного захисту від блискавок, розрядниками винищувачі не оснащували. З цієї причини на початку серпня поточного року Морська піхота США замовила партію з 14 блискавковідводів, які будуть встановлюватися на польових аеродромах недалеко від винищувачів F-35B з вертикальним злетом і посадкою. Ці переносні громовідводи, позначаються PLP-38-MOD, можуть встояти при швидкості вітру до 54 метрів в секунду без необхідності додаткової фіксації.

Фахівці, які проводили перевірку літаків, виявили, що через електромагнітне поле, що виникає в момент удару блискавки, може неправильно працювати або виходити з ладу бортове радіоелектронне обладнання літаків.

Читайте також: В Ірані розбився військовий винищувач: є загиблий і поранений

Крім того, попадання блискавки могло призвести до загоряння пального в паливних баках. Це могло відбуватися через неправильну роботу бортової системи генерації інертних газів, що відповідає за наповнення вивільнюваних обсягів паливних баків інертними газами і підтримання в них низького рівня кисню. У грозонебезпечних зонах з постійно мінливим атмосферним тиском система давала збої.

Втім, за даними американської компанії Lockheed Martin, частину цих проблем вже вирішено. Над іншими проблемами ведеться робота.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-