ESA запустило супутник для спостереження за вітрами

ESA запустило супутник для спостереження за вітрами

Відео
Укрінформ
Європейське космічне агентство запустило в космос супутник ADM-Aeolus, призначений для спостереження за рухом вітрів у стратосфері.

23 серпня ракета-носій Vega із супутником стартувала з космодрому Куру у Французькій Гвіані, повідомляє NASA Spaceflight.com.

Одним із основних факторів, що впливають на погоду є вітер. В той же час, він є і однією з головних проблем, що перешкоджають складанню середньострокових і довгострокових метеорологічних прогнозів. Дані з супутника про швидкість вітрів на висоті до 30 кілометрів допоможуть поліпшити метеорологічні моделі та якість середньострокових прогнозів на кілька днів.

Для збору даних супутник обладнаний доплерівським лідаром ALADIN. Він зможе визначати не тільки швидкість, але і напрямок вітру.

Читайте також: На полюсах Місяця знайшли заморожену воду

Супутник буде працювати на сонячно-синхронній орбіті типу світанок-захід, при якій він буде постійно летіти по лінії розділу між освітленою і темною стороною планети на висоті 320 кілометрів. Один оборот навколо Землі супутник буде здійснювати за півтори години, а його орбітальний цикл становить 7 днів - саме з таким інтервалом супутник буде збирати дані про атмосферу над однією і тією ж місцевістю.

Фото з сайту NASA Spaceflight.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-