Випаровується навіть метал: вчені розповіли про “пекельну” планету

Випаровується навіть метал: вчені розповіли про “пекельну” планету

Дослідження
Укрінформ
Нове дослідження найбільш спекотної із відомих людству планет Kelt-9b виявило, що температура на ній близька до тієї, яка зазвичай спостерігається на поверхні деяких зірок. Це робить планету настільки суворою, що у її атмосфері знайшли залізо й титан у газоподібному стані.

Температура на Kelt-9b сягає 4000С, повідомляє The Guardian

Нові спостереження розширюють відомості про різноманіття умов на різних планетах за межами нашої сонячної системи, які можуть бути надзвичайно екстремальними.

«Не дивлячись на те, що йдеться про планету, її температура скажена, як у зірки», - сказав професор Університету Берна Кевін Генг. «Головний урок, який екзопланети дають нам, в тому, що ми не можемо дивитися лише на свою сонячну систему. Дуже дивні речі відбуваються в космосі», - додав він.

Читайте також: Вчені визначили планети, на яких можливе життя земного типу

Планета під назвою Kelt-9b була відкрита минулого року командою американських астрономів. Вона кружляє навколо зірки за 650 світлових років від Землі в сузір’ї Лебедя. Суперспекотна планета розташована у 30 разів ближче до своєї зірки, ніж Земля до Сонця. І та зірка вдвічі гарячіша, ніж наша.  

Оскільки Kelt-9b надзвичайно близько розташована до своєї зірки, вона облітає її за 36 годин. При цьому, планета завжди повернута до неї тим самим боком. Тож на половині Kelt-9b завжди день, а на іншій половині – завжди ніч. Кевін Генг уточнює, що температура на «темній стороні» Kelt-9b становить близько 2000С. Детальніші оцінки орбіти планети допускають можливість того, що Kelt-9b здебільшого складається з газів, а її тверде ядро досить невелике.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-