Астрономи закликають повернути Плутону статус повноцінної планети

Астрономи закликають повернути Плутону статус повноцінної планети

Укрінформ
Відомі астрономи Девід Грінспун і Алан Стерн закликають повернути Плутону статус повноцінної планети, спираючись на дані щодо його геології, здобуті зондом New Horizons.

Вчені написали про це у газеті Washington Post.

"У 2006 році Міжнародний астрономічний союз (МАС) оголосив про перевизначення поняття "планета", що виключило багато об'єктів, включаючи Плутон. Ми вважаємо, що рішення було помилковим, і що логічне визначення планети буде включати в себе ще багато світів", — пишуть астрономи.

Суперечки про Плутон почалися ще в 90-х роках і завершилися в серпні 2006 року перемогою Майкла Брауна, відомого астронома з Каліфорнійського технологічного інституту. Міжнародний астрономічний союз офіційно перевів Плутон з категорії планет в число карликових планет.

Згідно з визначенням МАС, планетою має право називатися лише той об'єкт, який обертається навколо Сонця, володіє достатньою масою для отримання кулястої форми, і при цьому такий, що "очистився" від астероїдів. Для Плутона останній пункт не характерний, тому він втратив "звання".

Подібне рішення викликало різке несприйняття серед багатьох астрономів, у тому числі і Алана Стерна, чия команда тільки запустила зонд New Horizon вже до карликової планеті.

"Навіть якщо ми просто подивимося на Сонячну систему, то це рішення викликає здивування. Виходить, що Земля не була планетою в перші 500 мільйонів років свого життя, так як її орбіта не була очищена від великих астероїдів", — пишуть астрономи.

Читайте також: Марсіанська місія MarCO передала перше повідомлення

Фактично, астрономи "порушують" цю постанову МАС кожен раз, коли вони називають будь-який світ, відкритий за межами Сонячної системи, планетою, і обговорюють геологію та інші властивості карликових світів.

Наукова команда New Horizons вже пропонувала нове визначення для планети і відправляла його на розгляд. Астрономи вірять, що МАС погодиться повернути Плутону статус повноцінної планети.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-