І от голову жінки пересаджують на тіло чоловіка…

І от голову жінки пересаджують на тіло чоловіка…

Аналітика
Укрінформ
Вчені навчились зрощувати спинний мозок, проекспериментували на тваринах і трупах. Наступний крок — пересадка живої голови живому тілу

Кілька днів тому в мережі з’явилась сенсаційна новина — китайські вчені на чолі з італійським професором Канаверо провели операцію з трансплантації людської голови. Поки що не на живих людях, а на трупах. І провели успішно — електростимуляція нейронів показала, що спинний мозок було з’єднано! Подія, погодьтесь, непересічна. Адже пересадка голови — це, фактично, друге життя для паралізованих, або для безнадійно хворих, або ж для смертельно-травмованих. А між іншим, пересадка голови — це ілюстрація того, що припущення наукових фантастів минулого стають реальністю!

Класик наукової фантастики Олександр Бєляєв у своєму романі “Голова професора Доуеля” майже сто років тому описував сюжети з відокремленням та трансплантацією голови. Згадаймо, голови професора Доуеля та інших персонажів могли існувати окремо від тіла. А потім до голів “пришивали” нерідні тіла. То що ж, Бєляєв таки щось знав?

“Голова професора Доуеля” в цьому контексті цікава не лише медичною достовірністю. Бєляєв дуже влучно окреслив проблеми, що стосуються не медичної, а морально-етичної сторони “пересадки” людської голови. Наприклад, чи не використають таку операцію шахраї та злодії (як професор Керн у романі)? Адже що може зробити людину ще беззахистнішою, аніж позбавлення тіла... Але є і інші проблеми: що ж відчуватиме, наприклад, чоловік, якому «пришили» до голови жіноче тіло? А що ж стане з усіма вегетативними навичками, які мала людина? А що відчуватиме людина з трансплантованою головою взагалі?

Нейрохірург Серджіо Канаверо: «У мене була тільки година, щоб пересадити відрізану голову на нове тіло»
Нейрохірург Серджіо Канаверо: «У мене була тільки година, щоб пересадити відрізану голову на нове тіло»

Може, й добре, що сьогодні аж ніяк не йдеться про успішну операцію з “пересадки” голови? Професор Канаверо з китайською командою медиків пришили голову від одного трупа – іншому, а це свідчить лише про те, що зроблений перший крок до визначення робочої технології таких операцій, а до операцій на живих людях— ще дуже далеко. Може й так, але…

Якщо медики дійсно зростили спинний мозок — це прямий шлях до реальних пересадок голови

Як виявляється, трансплантувати голову людини медики намагаються вже десятки років. І поки що — без особливого успіху. Проблеми зрощування судин, капілярів, дихальних шляхів та кісток уже вирішили, але каменем спотикання став спинний мозок. Саме через те, що вони не могли поєднати ганглії - тіла нейронів, що відповідають за наші рефлекси, а отже — за рух нашого тіла. Тобто, простіше кажучи, якщо зараз трансплантувати голову — вона отримає необхідні корисні речовини —кров, кисень, гормони,— але керувати тілом не зможе.

Але вчені думають, як це зробити, і про це – новина з Китаю. А раніше вже успішно проводились операції з відокремлення та приєднання голови на тваринах — щурах, собаках та мавпах. Якщо на перших етапах тваринки гинули, то в 2016-му році експерименти закінчились успішно.

А нещодавно, в серпні 2017 року ізраїльські медики успішно виконали операцію по видаленню пухлини на шийному хребці. У ході неї лікарі відокремили людську голову від тіла і повернули на місце!

Що ж, найближчим часом чекати успішної пересадки живої людської голови на живе тіло?..

Операція з трансплантації голови надто складна й дорога, тому чекати її ще довго

Але попри усі ці успіхи, попри те, що китайські медики стверджують, що вже проблему вирішено, не факт що на живому тілі нейрони успішно зростуться. І це не єдина проблема, що заважає таки провести трансплантацію голови. Щоб розібратись, коли ж людству очікувати на такі операції, ми звернулись до футуролога, соціолога майбутнього — Альберта Фельдмана, директора україно-ізраїльського інституту стратегічних досліджень ім. Ґолди Меїр.

Альберт Фельдман, директор україно-ізраїльського інституту стратегічних досліджень ім. Ґолди Меїр
Альберт Фельдман, директор україно-ізраїльського інституту стратегічних досліджень ім. Ґолди Меїр

Фельдман: “Дійсно, не варто очікувати, що операції по трансплантації людської голови найближчі 30 — 50 років “стануть на потік”. Вони можливі лише гіпотетично — адже показують достатній успіх лише на трупах або тваринах. Також, виходячи з наявної інформації, можна зробити висновок, що така операція довготривала та дорога — займає 36 годин, до неї мають бути залучені близько 100 лікарів. А її розрахункова вартість становить близько 12,5 млн євро.

Наразі неможливо з’єднати ганглії спинного мозку. Можна з’єднати кістки, судини, сам спинний мозок, але не ганглії. А без цього такі операції не будуть вартувати ризику — голова буде життєздатна, вона отримає якісне живлення кров’ю, гормональними речовинами, але вона не зможе керувати тілом. Тож поки не вийде створити технологію, яка би дозволила з’єднувати розрізаний спинний мозок з гарантією — такі операції не стануть можливими.

Але навіть коли такі операції стануть можливими, лікарям треба буде враховувати безліч нюансів — ми ж розуміємо, що мозок 80-річної людини навряд чи підійде 30-річному тілу. А якщо додати сюди ж групу крові, резус-фактор, стать, расову відповідність та інші біологічні показники, то стане зрозуміло, що підготовка до таких операцій буде дуже важкою.

Усе йде до того, що донором стане саме тіло, а не голова. Адже головна мета — врятувати людський мозок, тобто - особистість. Зараз по всьому світу близько 10 — 12 тисяч людей мають хвороби, при яких тіло не виконує своїх функцій, а мозок працює абсолютно нормально, він може бути і геніальним.. Наприклад, на хворобу, яка віднімає і тіло, і мову — бічний аміотрофічний склероз — хворіє всесвітньо відомий фізик Стівен Гокінг.

Стівен Гокінг, англійський фізик-теоретик, відомий своїми дослідженнями в астрофізиці, зокрема теорії чорних дір, популяризатор наукових знань
Стівен Гокінг, англійський фізик-теоретик, відомий своїми дослідженнями в астрофізиці, зокрема теорії чорних дір, популяризатор наукових знань

Втім, якщо операції з трансплантації голови не стануть можливими в найближчі 50 років, то може статись так, що тіла будуть уже не потрібні. Адже замість них можна буде використати якусь біологічну роботизовану субстанцію. Тобто, жива людська голова може точно так само “жити” на роботизованому тілі, як і на людському. І це, як на мене, наразі більш реально, аніж вирішити проблему з гангліями.”

Проблеми пересадки голови є не лише медичні

Як ми пам’ятаємо з роману Бєляєва, професор Доуель був позбавлений голови силоміць. Тож запитання: чи не стануть операції по пересадці голови інструментом злочинців? Втім, якщо порівнювати сучасний стан справ з сюжетом Бєляєва — то простежується одна принципова відмінність. Якщо в романі така операція подається елементарною — не вимагала ані участі сотні лікарів, ані витрат у мільйонів, то в реальному світі це — недешево. Погодьтесь, й злочинцю простіше обрати дешевший варіант для вчинення злочину. Хіба що йдеться про злочинця-мільярдера.

А от “підлити масла в вогонь” конфлікту медицини і церкви - операції по трансплантації людської голови цілком можуть. Адже і зараз є країни і конфесії, які лояльні до пересадок органів, а є такі, що ставляться до цього дуже критично. На думку Альберта Фельдмана, таких конфліктів навколо пересадки голови уникнути не вдасться. “Проте усі конфесії поступово стають лояльними до пересадок органів. Наразі церква не виступає проти “дрібних” трансплантацій, наприклад — шкіри. А ось стосовно операцій на нирках чи печінці — уже ідуть дискусії. Якщо підсумувати, то все залежить від кількох моментів - наскільки орган є важливим і чи залишиться донор після пересадки життєздатним. А питання, як далі житимуть донор і реципієнт — це, з точки зору церкви, є найголовнішим” - зазначає футуролог.

У будь-якому випадку, до спасіння людського мозку вчені таки прийдуть. Питання лише в часі і в тому, хто ж стане донором — ще людина або вже робот...

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-