Активісти запустили модуль, що аналізує декларації чиновників

Активісти запустили модуль, що аналізує декларації чиновників

Інфографіка
Укрінформ
Розробники сайту declarations.com.ua презентували модуль, що дозволяє аналізувати декларації чиновників у автоматичному режимі. Одночасно з презентацією модуля було представлено аналіз 1,1 мільйона електронних декларацій.

Про це повідомляє Bihus.Info - група антикорупційних та інформаційних проектів, створених громадськими організаціями "ТОМ 14" та "Канцелярська Сотня". 

"Розробники сайту declarations.com.ua презентували найбільшу інтерактивну аналітику по масиву у 1,1 мільйона електронних декларацій. У запуску модуля активістам допомогли спеціалісти компанії RBC-Group. Знайти найцікавіші декларації і зробити вибірки за доходами сім’ї, кількістю нерухомості чи марками авто, - відтепер на declarations.com.ua справжній рай для аналітиків. Адже за допомогою нової BI-системи можна “викопати” декларації за будь-якими критеріями, отримати результати в форматі графіків і списків", - йдеться у повідомленні.

Як наголосила аналітик проекту Ольга Макарова, відтепер відповіді на багато питань щодо статків чиновників доступні в декілька кліків.

Наразі в системі міститься інформація з щорічних декларацій чиновників за 2015 та 2016 рік. Основна частина даних — це розділи декларації про доходи, грошові кошти та активи, нерухомість, транспортні засоби, а також зобов’язання і видатки.

Дані можна фільтрувати за державними установами (Адміністрація Президента, НАЗК, Вища рада юстиції і т.і.), регіонами, марками авто, відсотком готівки у загальних активах, вартістю нерухомості у членів родини тощо.

На деяких сторінках є можливість зафіксувати верхню або нижню частину значень - наприклад знайти всіх чиновників із доходом більше 100 мільйонів на рік. Таких у реєстрі декларацій знайшлося 15 осіб.

Є можливість комбінування фільтрів, наприклад, пошуку всіх працівників Пенсійного фонду і Рахункової палати у Харківській та Київській областях. Система дає можливість аналізувати статистику, а також бачити список декларантів за сукупністю показників - для цього після обрання фільтрів слід перейти на вкладку “Список декларантів”.

У розділі “Регіональний зріз” можна порівняти тенденції з різних областей. Наприклад, чиновники Кіровоградщини володіють в середньому найбільшими площами землі, а на Вінничині найвища частка задекларованих доходів зберігається у готівці.

Викривачам корупції стане в пригоді розділ “Ризик-аналіз”, у якому зібрані дані потенційних порушників - наприклад, ті, в кого задекларовано будинок, але немає ділянки, або ті, в кого витрати утричі перевищують доходи.

Крім того, на сайті є можливість порівняння декларацій - у тому числі й інформації з паперових документів, оцифрованих активістами “Канцелярської сотні”. Додаючи декларації чиновника за різні роки, можна спостерігати, як зростали його активи і з якими призначеннями збіглися в часі ці “збагачення”.

Влітку розробники “Декларацій” запустили бота-помічника для пошуку декларацій через месенджери - Facebook, Telegram і Skype. Віднедавна на сайті також можна знайти інформацію про тендерні угоди компаній чиновників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-