Астрономи знайшли планетну систему навколо найближчої до Сонця зірки

Астрономи знайшли планетну систему навколо найближчої до Сонця зірки

Укрінформ
Телескоп ALMA в Чилі зареєстрував пил в околицях зірки Проксими Центавра. 

Це свідчить про наявність планетної системи біля зірки, вважають астрономи Європейської південної обсерваторії.

Так, світіння холодного пилу спостерігалося на відстані від однієї до чотирьох астрономічних одиниць від зірки Проксима Центавра, тобто від однієї до чотирьох відстаней від Землі до Сонця.

Дані спостережень також говорять про можливе існування ще більш холодного пилового поясу, а можливо і багатокомпонентної планетної системи. У Сонячній системі присутні схожі структури значно більшого розміру; вважається, що такі пояси складаються з кам'яних і крижаних часток, яким не вдалося сконденсуватися в планети.

Основний автор нового дослідження Гіллем Англаде з Інституту астрофізики Андалусії (CSIC) в Гранаді (Іспанія) так пояснює значення відкриття: "Пил навколо Проксіми - дуже важлива знахідка. Після відкриття землеподібної планети Proxima b це перше свідчення існування у найближчої до Сонця зірки багатокомпонентної планетної системи, а не просто одиночної планети".

Читайте також: NASA: озонова діра над Антарктикою потроху "загоюється"

Дані, отримані на ALMA, дозволяють також припустити що навколо Проксими є й інший, ще більш холодний пиловий пояс вдесятеро далі першого. Якщо це так, то природа цього пояса, дуже холодного і розташованого далеко від більш холодної і слабкої, ніж Сонце, зірки, загадкова. Обидва пояси набагато дальші від Проксими, ніж планета Proxima b, орбіта якої пролягає від материнської зірки всього за чотири мільйони кілометрів.

"Ці спостереження говорять про те, що Проксима Центавра, можливо, має багатокомпонентну планетну систему з багатою історією взаємодій, які і привели до формування пилового поясу. Інформацію про положення інших, поки не виявлених планет цієї системи можуть дати подальші дослідження", - підкреслив Гіллем Англаде.

Проксима Центавра - найближча до Сонця зірка, слабкий червоний карлик, розташований всього за чотири світлові роки від нас у південному сузір'ї Центавра (Кентавра). Точно відомо, що навколо нього обертається схожа розміром на Землю планета Proxima b, виявлена в 2016 році - найближча до нас позасонячна планета.

Фото: ESO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-