Розмір має значення? Астрономи знайшли крихітку-зірку з планетою-гігантом

Розмір має значення? Астрономи знайшли крихітку-зірку з планетою-гігантом

Укрінформ
Команда астрономів, що працює в обсерваторії для пошуку екзопланет NGTS, відкрила величезну екзопланету, яка обертається навколо дуже маленькою для її розмірів зірки.

Відношення мас планети і її світила у цієї пари — найменше з відомих науці, пише "Популярна механіка".

"Нововідкрита планета NGTS-1b — зовсім не рекордсмен за масою. Зате порівняно зі своєю зіркою, червоним карликом NGTS-1, вона просто величезна: зірка майже вдвічі менша за наше Сонце, а маса планети становить 0,812 маси Юпітера. Іншими словами, Юпітер менший за Сонце в 1200 разів, а NGTS-1b менша за свою зірку всього в 785 разів. Своїм існуванням вона спростовує теорії, згідно з якими планети такої маси не можуть обертатися навколо таких маленьких зірок. Докладні характеристики можна знайти в реєстрі екзопланет exoplanet team", - зазначається в публікації.

Гігантська планета та маленька зірка розташовані в 600 світлових роках від нашої системи. Виявити планету і виміряти її масу вдалося завдяки наземній обсерваторії для пошуку екзопланет Next-Generation Transit Survey (NGTS), розташованій в пустелі Атакама в Чилі. Для нещодавно відкритої обсерваторії екзопланета-гігант стала першим відкриттям.

Читайте також: Вчені NASA пояснили "непостійність" атмосфери на Церері

NGTS-1b — гарячий юпітер; це означає, що його орбіта дуже близько підходить до своєї зірки; в близьких точках газовий гігант перебуває від неї на відстані, рівній всього 3% відстані від Сонця до Землі, а рік на ній становить усього 2,6 земних діб. За розрахунками, температура на його поверхні становить 530°C.

Опис гарячого юпітера NGTS-1b буде опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, з препринтом статті можна ознайомитися в репозиторії ArXive.org, коротко про нього розповідає прес-реліз на сайті університету Уоріка.

Ілюстрація: University of Warwick/Mark Garlick

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-