Вчені винайшли ефективний засіб від старіння

Вчені винайшли ефективний засіб від старіння

Укрінформ
Вчені довели, що лікування із застосуванням стовбурових клітин є ефективним засобом від старіння без побічних ефектів.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому виданням The Journals of Gerontology

"Так, було проведено два клінічних випробування трансплантації мезенхімальних стовбурових клітин (МСК) у хворих літніх людей, і ці дослідження є потенційними орієнтирами при лікуванні старіння", - йдеться у повідомленні.

Обидва дослідження є ранньофазовими дослідженнями невеликої кількості учасників, призначених передусім для оцінки безпеки.

Тим не менше, повідомляється, що результати є вражаючими і, як мінімум, прокладають шлях до великих рандомізованих клінічних випробувань.

Читайте також: У США навчилися управляти старінням. Перевірено на мишах

Під час першого дослідження аллогенні МСК, зібрані з кісткового мозку молодших донорів віком 20-45 років, використовувались для лікування 15 хворих пацієнтів (середній вік 78 років).

Через шість місяців у випробуваної групи людей покращилися показники фізичної активності і загальної якості життя, а також підвищився рівень білків, що протидіють розвитку пухлин.

Під час другого дослідження половина пацієнтів отримали МСК, а інші - плацебо. Учасниками було 30 хворих пацієнтів із середнім віком 76 років. Вчені не виявили побічних ефектів від терапії і підтвердили її ефективність.

Стовбурові клітини, як вважається, відіграють центральну роль у старінні.

Трансплантація стовбурових клітин була розпочата людьми з 1950-х років, зокрема для мієлопроліферативних розладів, де трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин стала звичайним лікуванням. 

Зазначається, що для літніх пацієнтів алогенні стовбурові клітини, зібрані з молодших донорів, є кращими, оскільки вікові зміни в стовбурових клітинах роблять їх менш ефективними для трансплантації.

Так, мезенхімальні стовбурові клітини у молодих мишей, введені старим мишам, поліпшили віковий остеопороз та збільшили тривалість життя. Повідомляється також, що трансплантація стовбурових клітин від молодих мишей старим покращує серцеву та репродуктивну функцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-