Дата-центр у Києві у жовтні 2017-го - це як «пошта і телеграф» у Петрограді у жовтні 1917-го…

Дата-центр у Києві у жовтні 2017-го - це як «пошта і телеграф» у Петрограді у жовтні 1917-го…

Аналітика
Укрінформ
“Захоплення” вертолітного майданчика Януковича - це боротьба “за справедливість” чи спроба отримати контроль над головною “серверною” столиці?

16 жовтня більшість популярних українських ЗМІ повідомило, що активісти "Національного корпусу", ВО "Свобода" та "Правого сектора" нібито взяли під свій контроль “вертолітний майданчик Януковича”, розташований Парковій дорозі поблизу Верховної Ради в Києві (інформація з відповідними заголовками досі “гуляє” Інтернетом. - Авт.). Утім, чоловік з числа співробітників КВЦ “Парковий”, який волів не називатися, повідомив, що будівлю ніким не заблоковано: «Тут уже з тиждень стояв пікет, чоловік п’ять. Сьогодні їх хіба що стало десятеро. Поводяться мирно, нічого не вимагають і нікому не заважають».

Власне, те саме зазначено і на офіційній сторінці “Нацкорпусу” у Facebook: “...підприємці та організації зможуть проводити на території “Паркового” усі заплановані заходи. Будівлю не заблоковано, активісти очікують на виконавчі служби, які займуться цим питанням так, щоби було виконано наші вимоги”.

Тим часом, ресторан, клуб, фітнес-центр та навіть обладнаний для прийому гвинтокрилів дах – це далеко не все і, мабуть, не основне, що зосереджено в комплексі. Потужний, чи не найбільший в Україні телекомунікаційний центр обробки інформації, - це основна «родзинка» будівлі на Парковій, навколо якої гуляло і гуляє стільки чуток. А хто володіє інформацією та каналами її розповсюдження, той володіє в сучасній державі всім. Це раніше більшовикам треба було брати «пошту, телеграф, банки і вокзали» - тепер би їм вистачило контролю над інформаційними мережами.

Хоч як це дивно, але саме цей, більш ніж просто важливий зміст події залишився практично поза увагою ЗМІ. МВС і СБУ – це ще дивніше – теж промовчали.

Азовці вивісили прапор всередині будівлі КВЦ
Азовці вивісили прапор всередині будівлі КВЦ "Парковий" // Фото: Уніан

Чого вони хотіли «на публіку», але пильність Мережі їм приспати не вдалось…

Вимоги активістів можна порахувати на пальцях однієї руки. Їх усього чотири:

1. Повернути споруду у державну власність

2. Провести відкритий конкурс щодо її цільового призначення

3. Провести незалежну та відкриту оцінку всього комплексу, включаючи вартість землі та інше

4. Запровадити дієвий механізм, за яким вкрадені кошти, вкладені в будівлю, почнуть приносити користь громаді.

“Ми повернемо контроль над «вєртольоткою» тільки державній установі під контролем київської громади”, - йдеться у повідомленні “Нацкорпусу”.

Тим часом користувачі Fecebook почали вибудовувати конспірологічні теорії. На їхню думку, боротьба націоналістів “за справедливість” - це лише прикриття. Реальна ціль - найбільший в Україні дата-центр (центр зберігання та обробки даних (ЦЗОД) або центр обробки даних (ЦОД). - Ред.). “Здається мені, що справа не в землі, а в контролі над дата-центром”, - пише політолог Петро Охотін. Схожу думку висловив столичний юрист Богодар Ковалів: “...усі підхопили казочку, що “націоналісти захопили вертолітний майданчик Януковича”, тоді як шматок там куди більш ласий”.

Своєю чергою ми вирішили, принаймні поки що, не заглиблюватися в конспірологію. Але водночас розібратися, що це за дата-центр по вулиці Парковій та чому його називають найбільшим, надсучасним і надпотужним в Україні?

Зламати систему захисту “Паркового” не до снаги навіть Денні Оушену і його друзям

З відкритих джерел нам вдалося дізналися, що Дата-центр «на Парковій» ввели в комерційну експлуатацію в 2013 році. За неперевіреною інформацією він перебуває у власності Петра Яцуна - колишнього голови НКРЗІ (2011-2014) часів Януковича, який у 2016 році нібито придбав його за 50 мільйонів доларів. Цікаво... А якщо з'ясується, що це справді так, що тоді? Звідси напрошується дещо емоційне питання: чому на 2 році війни (станом на 2016-й) замість того, щоб передати круте обладнання "Паркового" (обладнання таки справді круте - читай нижче), приміром, на потреби армії, для підвищення обороноздатності України, або хоча б забезпечити централізованою системою СБУ, Міноборони та інші силові відомства - дата-центр продають наближеному до сім'ї Януковича?.. Утім повернемося до огляду технічних характеристик "Паркового".

Дата-центр
Дата-центр "Парковий" // Фото: datapark.com.ua

Щодо того, де розміщується Дата-центр інформації небагато. Одна із версій - саме під вертолітним майданчиком. На офіційному сайті “Паркового” про це також ані слова. Тим не менш, там ідеться, що Дата-центр розташований у якійсь спеціальній будівлі з окремим периметром навколо ЦОДу (серверні приміщення, приміщення зв'язку і електропостачання обладнані за принципом «будівля в будівлі». - Авт.), цілодобовою 2-контурною фізичною охороною (зовнішньою і внутрішньою), комбінованим контролем доступу RFID (технології безконтактного обміну даними, заснованій на використанні радіочастотного електромагнітного випромінювання) і біометрії, а також віддаленим відеоспостереженням по всьому периметру. Погодьтеся, система захисту, наче в американській тюрмі ADX Florence - виправній в’язниці максимально суворого режиму, яку ще називають сучасним Алькатрасом.

Найбільший, надсучасний і надпотужний

Загальна площа Дата-центру становить 2715 кв.м. З них 930 кв.м. займають сімнадцять машинних залів, здатних вмістити 400 шаф з устаткуванням клієнтів. Тринадцять екранованих від електромагнітного впливу залів, загальною площею 480 кв.м. Утім, гігантська площа - це ще не все, чим може похвалитися “Парковий”. Першочергово варто згадати про мережеву інфраструктура дата-центру, яка відповідає рівню TIER 3 (розшифровувати не будемо, але це круто), і яка вважається другою за надійністю зі світових (відмовостійкість системи - 99,982 %). Перша - TIER 4 (відмовостійкість - 99,995 %). Іншими словами, рівень TIER 3 дозволяє проводити ремонтні роботи без зупинки сервісів, що надаються на базі ЦОД. Інженерні системи мають у резерві мінімум один комплект резервного обладнання, є кілька каналів розподілу електроживлення та охолодження,вентиляції. Крім того, ЦОД підключений до двох незалежних джерел енергії потужністю 4 МВт: основного і резервного.

Комплекс різноманітних IT-послуг: віртуальні сервери, резервне копіювання, захист від хакерів...

На офіційному сайті Дата-центр пише: “«Парковий» розрахований на широке коло клієнтів, яким потрібні висока надійність і якість послуг, що надаються. На базі комплексу є окремі приміщення для особливої категорії споживачів - в першу чергу державних органів і фінансових установ - діяльність яких передбачає особливі умови зберігання інформації і розміщення ІТ-обладнання”.

Там же перелічуються основні послуги, які “Парковий” пропонує своїм клієнтам: повний супровід і адміністрування програмного забезпечення, хмарні віртуальні сервери, розміщення обладнання в телекомунікаційній шафі, побудова резервної інфраструктури, резервне копіювання, післяаварійне відновлення даних, захист від різноманітних хакерських атак, персональний Firewall (пристрій, який допускає, відмовляє, шифрує, пропускає через проксі весь комп'ютерний трафік між областями різної безпеки згідно з набором правил та інших критеріїв), обробку та аналіз великих обсягів даних, власну волоконно-оптичну кабельну мережу тощо. Тобто все, що стосується сфери IT-послуг.

Кого ж обслуговує цей Дата-центр?

Судячи з інформації на сайті “Паркового”, клієнтами Дата-центру є, як приватні компанії, так і державні органи та фінансові установи. Згідно з наданою тут інформацією, компанія обслуговує Національний банк України, торгово-промислову палату України, Київську міську державну адміністрацію, Бориспільську райраду, телеканал 112 Україна, а також, наприклад, магазини електроніки Eldorado. Очевидно, що це не повний перелік клієнтів Дата-центру. Співробітник “Паркового”, який назвався Олексієм М. повідомив, що інформація про інших не може бути розголошена без особистої згоди. “Все, що можу сказати - клієнтів у нас багато”, - додав він.

Своєю чергою аналітик Олександр Кочетков переконує, що у згаданому дата-центрі обробляється і зберігається маса цікавої та важливої інформації. Кочетков: “Вторгнення туди незрозуміло кого, незрозуміло навіщо - для рейдерства чи протистояння рейдерству, не важливо - не може залишитися поза увагою правоохоронців”.

Дозволимо собі погодитися з експертом, але чомусь останні - СБУ і МВС в особі Василя Грицака та Арсена Авакова - не поспішають робити заяви з цього приводу. Чому? Наразі пояснень цьому немає. Відтак ми направили обом інформаційний запит з проханням пояснити незрозумілу мовчанку.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-