"Джерело нейтронів": Харківський фізтех відкидає звинувачення у розкраданні

Укрінформ
У Харківському фізико-технічному інституті заперечують причетність до розкрадання грошей, виділених США на будівництво ядерної установки "Джерело нейтронів".

Відповідну заяву розміщено на сторінці Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут". 

"Твердження про те, що "службові особи ННЦ ХФТІ, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою зі службовими особами субпідрядних організацій та інших суб'єктів господарювання, використовуючи підроблені документи, здійснили розтрату коштів, виділених урядом США на будівництво "Джерела нейтронів", у особливо великих розмірах, шляхом їх перерахування на користь суб'єктів господарювання з ознаками фіктивності", не відповідають дійсності", - наголошується у документі.

Як пояснили у ННЦ ХФТІ, США справді зобов'язалися спільно з Україною спроектувати та побудувати ядерну установку "Джерело нейтронів". Співпраця здійснювалася на виконання двосторонньої угоди щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення від 25.10.1993 р.

Читайте також: Генпрокурор заявляє, що на харківському "Джерелі нейтронів" вкрали $10 мільйонів

Водночас, наголошують у центрі, у разі, якщо для виконання цієї Угоди США укладають контракти на придбання матеріально-технічних засобів і послуг, включаючи будівництво, то вибір контрагентів здійснюється безпосередньо американською стороною, договори з відібраними підрядними організаціями підписувалися американською стороною за дорученням уряду США. Всі оплати проводилися американською стороною безпосередньо на банківські рахунки відібраних підрядних організацій.

"Звертаємо увагу, що кошти України на виконання заходів по будівництву "Джерела нейтронів" не використовувалися", - заявляють в інституті.

Як повідомляв Укрінформ, 27 листопада 2013 року на базі ННЦ "ХФТІ" розпочали монтаж устаткування для ядерної установки "Джерело нейтронів", на будівництво якої США виділили понад 70 млн дол. в обмін на вивезення з України усіх запасів високозбагаченого урану.

1 червня слідчі ГПУ відкрили кримінальні провадження проти посадових осіб ННЦ "ХФТІ" та керівників ряду фірм, підозрюваних у розкраданні протягом 2012-2017 р.р. грошей, виділених на будівництво установки.

Генпрокурор Юрий Луценко 3 жовтня заявив на брифінгу в Харкові, що слідчі СБУ і Генеральної прокуратури встановили розкрадання 10 млн дол. на будівництві прискорювача нейтронів на базі ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут". На думку слідства, ці кошти були виведені через фіктивні компанії.

Фото: US Embassy Kyiv Blog

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-