Генпрокурор заявляє, що на харківському

Генпрокурор заявляє, що на харківському "Джерелі нейтронів" вкрали $10 мільйонів

Укрінформ
Слідчі СБУ і Генеральної прокуратури встановили розкрадання 10 млн дол на будівництві прискорювача нейтронів на базі ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут".

Про це розповів на брифінгу в Харкові генпрокурор Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У липні СБУ зареєструвала кримінальне провадження про розкрадання коштів у особливо великих розмірах під час будівництва прискорювача нейтронів на базі Харківського ФТІ. На думку слідства, ці 10 млн дол. було виведено через фіктивні компанії", - відзначив Луценко.

За його словами, після закінчення процесів відносно фіктивності цих компаній, буде висунуто обвинувачення тим, хто підписував документи і спонукав бухгалтерів до певних дій: "Це стосується і керівництва установи".

Читайте також: Обвинувальний акт Добкіну вручать “найближчим часом” - після експертиз

Як повідомляв раніше Укрінформ, 1 червня 2017 року слідчі ГПУ відкрили кримінальне провадження проти посадовців ХФТІ за фактом розкрадання коштів під час будівництва ядерної установки.

27 листопада 2013 року на базі ННЦ "ХФТІ", що в мікрорайоні  П‘ятихатки у Харкові, почали монтаж устаткування для ядерної установки, терміни будівництва якої встановлені Меморандумом між Україною і США. Будівництво установки "Джерело нейтронів" здійснюється за рахунок більше як 70 млн дол., виділених США в обмін на вивезення з України усіх запасів високозбагаченого урану.

ННЦ "ХФТІ" створений у 1928 році з метою розвитку актуальних наукових напрямів: ядерної фізики і фізики твердого тіла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-