Китайський квантовий детектор

Китайський квантовий детектор "бачить" субмарини за кілька кілометрів

Укрінформ
Китайська академія наук оголосила про успішну розробку технології, яка дозволить військовим виявляти підводні човни на відстані кількох кілометрів.

Про це повідомляє "Популярная механика".

Науковці із Шанхайського інституту мікросистем та інформаційних технологій при Китайській академії наук розробили магнітометр на основі масиву надпровідних квантових інтерферометрів, який може виявляти підводні човни з відстані кількох кілометрів, а не сотень метрів. Це дозволить китайцям повністю контролювати води Південно-Китайського моря, що викликало серйозні побоювання у США.

Читайте також: Британці готові побудувати фрегат для австралійського флоту

Китайський детектор підводних човнів використовує технологію надпровідних квантових інтерферометрів SQUID (Superconducting Quantum Interference Device), які вчені вперше об'єднали в масив. Дія інтерферометрів грунтується на законах квантової механіки: їх чутливість до магнітних полів у сотні разів вища, ніж у звичайних, і знаходиться на порозі фонового значення магнітного поля.

Магнітометри виявляють підводний човен як своєрідну аномалію в умовно рівному магнітному полі Землі, але дальність їх дії невелика. Використання квантових технологій багаторазово збільшує чутливість такого детектора, але разом із потрібним сигналом він спіймає і нескінченно велику кількість шумів, включно з відлунням сонячних бур. Свого часу у США так і не змогли вирішити проблему відсіювання перешкод, а от у Китаї, схоже, досягли позитивного результату.

Принаймні, так стверджувалося в китайській пресі, але за кілька днів усі згадки про це зникли з відкритих джерел. Повідомлялося, що вчені змайстрували цілий масив з квантових інтерферометрів SQUID і розробили алгоритм, який порівнює їх покази та ігнорує сторонні об'єкти і перешкоди, концентруючись лише на підводних човнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-