Відеосервіс Facebook не буде конкурентом Youtube

Відеосервіс Facebook не буде конкурентом Youtube

Аналітика
Укрінформ
Найпопулярніша соціальна мережа ще не запустила чергове оновлення, а воно вже здивувало користувачів

Facebook повідомив про запуск чергового оновлення — відеосервісу Watch. Подія — непересічна, а найголовніше — довгоочікувана. Дотепер відео хаотично поширювались соціальною мережею лише на сторінках користувачів чи в спільнотах, а знайти відео річної давнини можна було лише одним способом — гортаючи стрічку десятки хвилин. Відтепер — для відеозаписів буде виведено спеціальний розділ. Він також буде доступний у вигляді окремого додатка на кшталт Facebook Messenger. І використовуватиметься як на мобільних пристроях, так і на ноутбуках та стаціонарних комп’ютерах.

Судячи з відеоанонсу нового сервісу Facebook Watch, він буде дуже схожим на Youtube. І це не вперше розробники соціальних мереж “позичають” елементи один в одного. Згадаймо закиди на адресу Павла Дурова, розробника популярної соціальної мережі Вконтакте, — ніби-то ідея, дизайн і багато функцій були взяті з Facebook. Або ж українські соціальні мережі, які є прототипами вже самого Вконтакте. Між іншим, новостворена соцмережа Ukrainians.com — не виключення.

Повертаючись до відеосервісів, Facebook Watch не перший і не останній, хто “позичив” основні функції в Youtube. До цього вже були Vimeo, Smotri.com та Rutube. Але дизайн цих продуктів, окрім останнього (бо в Росії зазвичай плюють на авторське право), суттєво відрізняється. В свою чергу, Facebook Watch схожий на Youtube і візуально, і функціонально. І постає питання, чи не звинуватять Цукерберга в “плагіаті”..?

Facebook Watch: скопійований, але це виправдано

Допоки сервіс перебуває на стадії тестування, знайти суттєві відмінності від Youtube дуже важко. За наявною офіційною інформацією, основними функціями Facebook Watch будуть прямі трансляції, можливість створення власних “плейлистів”, підписки на окремі канали. І все це вже давно є в Youtube.

Але необхідність введення цих функцій на Facebook постала вже досить давно. Останнім часом довжелезні пости вийшли з моди, а на їх місце прийшли прямі відеотрансляції. Між іншим, на відміну від постів, сповіщення про трансляцію приходять усім друзям та читачам, коли вона починається.

Створення списку відео, що користувач хотів би подивитись пізніше, - також дуже актуальне. Адже нікому не принесе задоволення гортати стрічку в пошуку дописів однорічної чи дворічної давнини. Тепер час можна зекономити просто відмітивши відео.

Черговий примус користувачам Facebook

Якщо схожість між відеосервісами настільки помітна, то який сенс користувачам Youtube змінювати “шило на мило”? Відповідь — ніякого. Навряд чи поціновувачі Youtube масово перейдуть у Watch. А ось користувачі Facebook — перейдуть.

Чому? Facebook має звичку примусово “переводити” користувачів в той чи інший сервіс. Можна згадати, як було запроваджено додаток Messenger — рубрика “повідомлення” автоматично перенаправляла в цей сервіс, і без його встановлення було неможливо прочитати чи надіслати повідомлення.

Така ж тенденція простежується зараз з популярним фотосервісом Instagram, який Facebook придбав за мільярд доларів зовсім нещодавно. Вже зараз усі фотографії пропонують поширити в Instagram, раз на день приходить сповіщення про те, що якийсь-там друг додав нові світлини і так далі. Можливо, скоро усі фотографії будуть завантажуватись лише через цей фотосервіс.

Тож нам варто і від Watch очікувати подібного примусу?

І з ким тоді конкуруватиме Watch?

Новації, пов’язані з відео, - були для Facebook конче необхідні. Конкретна мета розробників — зробити соціальну мережу зручнішою для наявних користувачів і залучити нових. Але глобальна мета — вкотре “утерти носа” іншим соціальним мережам. Втім, якщо Facebook — соціальна мережа, то Youtube — відеосервіс. А відтак функції у першого — комунікації між людьми, обговорення спільних тем, а у другого — зберігання та демонстрація відео.

Так з ким він тоді конкурує? Із соцмережею ВКонтакте, яку заборонено в Україні, але вона є популярною в країнах східної Європи, Балтики та в пострадянських країнах, не кажучи вже про Росію. Відтак логічною виглядає і мета Facebook “захопити” цю територію.

“ВКонтакте” був популярним в Україні не в останню чергу через піратські аудіо- та відеофайли. Наприклад, там незаконно поширювали фільми, альбоми музичних виконавців, що не були офіційно презентовані і т.д. Таким чином, Facebook позбавляє конкурента великої переваги. Звісно, піратські версії не варто очікувати, в цьому питанні політика Facebook дуже жорстока. Але відео переглядати тепер можна.

Між іншим, ще одна дуже потрібна інновація “від Цукерберга” — запровадження системи штучного інтелекту в перекладі постів. Відтепер не буде автоматичного перекладу кожного слова, а соцмережа буде звертати увагу на сенс повідомлення. Це, як і Facebook Watch, — пазли в мозаїці розвитку соціальної мережі, яка стає все більшою і більшою, а відтак додає зручності своїм користувачам.

Що далі, музичний сервіс?

Анастасія Капліна, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-