Школярка із США створила додаток для діагностики сліпоти на ранніх стадіях

Школярка із США створила додаток для діагностики сліпоти на ранніх стадіях

Фото, відео
Укрінформ
Підліток із США створила додаток на основі штучного інтелекту, який дозволяє діагностувати пошкодження сітківки.

В першу чергу, додаток актуальний для хворих на діабет, у яких може розвинутися діабетична ретинопатія, пише Science Alert .

Це захворювання - основна причина передчасної сліпоти в світі. Серед тих, хто страждає на це захворювання - дідусь юної американки Кавьї Каппарапи. Після того, як чоловіку поставили цей діагноз, 16-річна Кавья приступила до створення програми для смартфона, яка могла б визначати цей різновид сліпоти на ранній стадії за допомогою спеціальної програми штучного інтелекту.

Ця оригінальна система називається Eyeagnosis. Для навчання нейромережі використовувалися дані 34 тисяч сканувань сітківки з архівів Національного інституту здоров'я США. Деякі з них були поганої якості, і Кавья підкреслює, що це також важливо, оскільки дастоь змогу системі аналізувати навіть знімки, зроблені камерами старих смартфонів.

Читайте також: Студентка з Тернополя створила рукавичку, яка переводить мову жестів

Крім смартфона, для роботи з додатком необхідний і порівняно недорогий об'єктив, який можна надрукувати на 3D-принтері. Він концентрує світло від спалаху камери на задній частині ока.

Перші випробування нового додатка вже пройшли в лікарні індійського міста Мумбаї, звідки родом дідусь Кавьї Капарапи.

"Додаток потребуватиме величезній кількості клінічних даних, які дозволили б зробити висновок про те, наскільки Eyeagnosis надійний в різних ситуаціях: в очних лікарнях, в сільській місцевості, в клініках в глибинці Індії. Але у цього додатка величезний потенціал", - говорить Філдінг Хейтманчік з Національного інституту здоров'я США.

Фото: Kavya Kopparapu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-