Китайці пропонують створити у Сумах науковий парк

Китайці пропонують створити у Сумах науковий парк

Укрінформ
Китайці пропонують створити у Сумах науковий парк для реалізації спільних проектів у галузі атомної енергетики.

Таке бажання під час робочої поїздки на Сумщину висловили представники делегації Китайської національної ядерної корпорації (СNNC), Інституту ядерної енергії Китаю (NPIC) та Китайської корпорації ядерної промисловості (CNEIC), повідомляє кореспондент Укрінформу.

„Нас цікавить можливість створення у Сумах наукового парку за участю NPIC та місцевого Інституту прикладної фізики НАН України, що став би дієвим майданчиком для об'єднання українських і китайських науковців, промисловців для вирішення складних завдань. Одним із таких проектів могло б стати спорудження в NPIC сучасного дослідного комплексу на базі прискорювачів іонів”, - зазначили представники китайської сторони під час зустрічі із заступником голови Сумської облдержадміністрації Миколою Подопригорою.

Посадовець у свою чергу повідомив, що з метою подальшого розвитку та поглиблення співробітництва облдержадміністрація внесла на розгляд Кабінету міністрів України пропозиції про включення даного проекту, а також проекту створення наукового парку у м. Суми до протоколу чергового засідання українсько-китайської міжурядової комісії з розвитку торгово-економічного співробітництва.

„Візит вашої делегації ми розглядаємо як логічне продовження розпочатої раніше роботи і сподіваємося, що наші відносини отримають новий позитивний імпульс для розвитку. На сьогодні уже успішно реалізовано кілька контрактів між Інститутом прикладної фізики і NPIC, а на стадії обговорення знаходяться нові проекти”, – наголосив Подопригора, навівши приклади успішної співпраці Сумщини та Китаю.

Зокрема, за його словами, сьогодні мас-спектрометри ПАТ „SELMI” використовують для роботи на багатьох китайських заводах з виробництва ядерного палива. Протягом багатьох років „Сумське науково-виробниче об'єднання” і „Сумський завод „Насосенергомаш” успішно постачають насоси для Тяньванської АЕС. А з 2014 року розпочалася успішна співпраця Інституту прикладної фізики Академії наук України з Інститутом ядерної енергії Китаю у галузі ядерної енергетики.

Читайте також: Компанія зі США інвестує у видобуток золота в Україні попри “військову ситуацію”

„Сьогодні приділяється велика увага всебічному зміцненню торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва між нашою країною і Китаєм. Зокрема Україна стала учасником китайської програми „Один пояс – один шлях”, що дало додаткові можливості для реалізації великих спільних проектів. Сумська область не залишилася осторонь, оскільки має значний промисловий і науковий потенціал, а це гарне підгрунтя для взаємодії у галузі атомної енергетики”, - відзначив заступник голови ОДА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-