"Синька" омолоджує: вчені розкрили рецепт проти зморшок

Укрінформ
Вчені заявили про те, що метиленовий синій, поширений органічний барвник і медичний препарат, здатний сповільнювати старіння шкіри.

Про це повідомляє Газета.Ru з посиланням на Scientific Reports.

За словами вчених, метиленовий синій продовжує життя фибробластам, клітин, що виробляють колаген. З віком у шкірі виробляється все менше колагену і все більше ферментів, які його руйнують. Але метиленовий синій зміг уповільнити цей процес. У ході дослідження вчені працювали зі зразками шкіри, які були отримані від здорових людей середнього віку, літніх людей у віці близько 80 років і молодих людей з прогеріею – генетичним захворюванням, що викликає прискорене старіння організму. Крім того, вони використовували зразки штучної шкіри, що імітує епідерміс людини.

Виявилося, що при дії метиленового синього фібробласти навіть у літніх людей утворювалися набагато краще. Штучна шкіра стала товщою і почала утримувати більше води. Крім того, ефект не був тимчасовим – зміни в клітинах збереглися і після закінчення експерименту. Дослідники відзначають, що необхідна концентрація метиленового синього не настільки висока, щоб пофарбувати шкіру у синій колір, тому вони сподіваються на те, що надалі речовину можна буде використовувати для уповільнення старіння шкіри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-