В інтернет-асоціації кажуть, що через блокування сайтів впаде швидкість мережі�

В інтернет-асоціації кажуть, що через блокування сайтів впаде швидкість мережі

Укрінформ
В інтернет-асоціації України (ІНаУ) заявляють, що блокування російських інтернет-ресурсів в Україні може призвести до зростання тарифів та зменшення швидкості мережі.

Про це повідомляє у середу Радіо Свобода

Як заявив представник асоціації Максим Тульєв, на сьогодні в Україні свої послуги надають близько 6 тисяч інтернет-провайдерів та операторів, встановлення обладнання для блокування триватиме щонайменше рік.

За його словами, прогнозована вартість встановлення спецобладнання – мільярд доларів, ці витрати інтернет-провайдери закладуть у вартість тарифних планів, зокрема, як заявляє Тульєв, у Росії після таких нововведень ціни на послуги операторів зросли вдвічі.

В Інтернет-асоціації України також зазначають, що через встановлення більш складних маршрутизаторів та систем аналізу трафіку, необхідних для блокування певних веб-ресурсів, може зменшитися швидкість мережі, наразі за швидкістю інтернету Україна займає 8-ме місце у світі.

В організації також побоюються, що після встановлення відповідного обладнання влада України зможе отримати потужний інструмент політичної цензури. Окрім Росії, блокування певних категорій інтернет-сайтів запроваджене в Китаї, Ірані, Північній Кореї, часткове блокування мають Румунія та Туреччина.

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко 15 травня підписав указ про запровадження оновлених санкцій щодо фізичних і юридичних осіб із Росії у зв’язку з агресією Росії проти України і підтримки нею сепаратизму на українських територіях. До розширеного порівняно з попередніми переліку підсанкційних (нині в ньому понад 450 компаній і понад 1200 осіб) потрапили, зокрема, деякі російські інтернет-сервіси і соціальні мережі, такі як «Яндекс», «Мейл.ру», «ВКонтакте» та «Однокласники».

Це рішення викликало суперечливу реакцію. Зокрема міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що слід скасувати заборону, яка впливає на роботу таких інтернет-платформ, як «ВКонтакте», «Одноклассники», РБК та «Яндекс», а також вжити заходів щодо захисту свободи слова і інформації в Україні. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що блокування в Україні веб-ресурсів і соціальних мереж суперечить розумінню свободи слова.

Натомість у НАТО погодилися з позицією Києва, що блокування російських інтернет-ресурсів в Україні є питанням безпеки, а не свободи слова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-