Астрономи вперше датували рідкісну галактику - об'єкт Хога

Астрономи вперше датували рідкісну галактику - об'єкт Хога

Фото, відео
Укрінформ
Астрономи виявили в 359 мільйонах світлових років від Землі галактику PGC 1000714, що належить до дуже рідкісного типу - об'єкту Хога. Вченим вперше вдалося датувати ядро і кільце, і виявилося, що ядро набагато старіше.

Результати дослідження опубліковані в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, повідомляє "Популярна механіка".

"Різні кольори змушують припустити, що галактика пережила два періоди формування", - повідомила порталу Space.com провідний автор дослідження Буркіин Мутлу-Пакділ (Burcin Mutlu-Pakdil), студентка університету Дулут, штат Міннесота.

Фотографії галактик, зроблені в різних областях спектру телескопу в Чилі, дозволили датувати PGC 1000714. За оцінками астрономів, вік її кільця становить 130 мільйонів, а вік ядра — 5,5 мільярдів років.

Послідовність Хаббла — загальноприйнята класифікація галактик. Галактики з номерами від E0 до E7 називаються еліптичними. Клас S (a, b, c) — це спіральні галактики без центрального балджа, клас SB — спіральні з балджем. Чумацький шлях - галактика класу SBbc за класифікацією Хаббла, а для PGC 1000714 на цій схемі немає місця.

Від класичних об'єктів Хога PGC 1000714 вирізняє ще одна незвичайна деталь — більш розсіяне внутрішнє кільце, що оточує ядро. Воно старіше за яскраве зовнішнє кільце і менш помітне на знімках; для його детального вивчення буде потрібно більш досконала оптика.

Головна загадка, яку галактики, подібні об'єкту Хога ставлять ученим — це їх походження. Центральні еліптичні скупчення зірок в них явно виникли набагато раніше зоряних кілець навколо: в ядрі зірки видно в червоному і жовтому спектрах, а молоді зірки кільця — яскраво-блакитні.

Об'єкти Хога становлять менше десятої відсотка від всіх галактик в спостережуваному Всесвіті. Більшість галактик можна класифікувати за допомогою послідовності Хаббла, в якій виділяють еліптичні, спіральні (на зразок нашого Чумацького Шляху), спіральні галактики з перемичкою і неправильні галактики. Пізніше сам Хаббл додав до класифікації ще один тип — лінзоподібні галактики. Однак жоден із зазначених типів не описує кільцеподібне скупчення зірок. Першу таку галактику виявив у 1950 році франко-американський астроном Арт Хог (Art Hoag).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-