У США випробували ракету Antares із розробленою Україною ступінню

У США випробували ракету Antares із розробленою Україною ступінню

Фото, відео
Укрінформ
У Центрі космічних польотів на острові Воллопс (США) пройшла наземні випробування ракета-носій Antares, перша ступінь якої розроблена українським КБ «Південне».

Це перший масштабний успіх ракети за півтора року – після її вибуху 28 жовтня 2014 р. через кілька секунд після старту, повідомляє AIN.ua.

"Ракету, призначену для доставки на космічну станцію вантажів масою до 6 800 кг, розробила американська компанія Orbital Sciences Corporation. А першу сходинку для Antares створили українці", - зазначає видання.

Як відомо, основну конструкцію розробили в КБ «Південне» і виготовили на Південному машинобудівному заводі в Дніпрі. Створювати ступінь також допомагали українські підприємства «Хартрон-АРКОС» (Харків), " Хартрон-ЮКОМ (Запоріжжя), «Чезара», «Рапід» (Чернігів) та інші. Крім виготовлення ступені, українці також брали активну участь у проведенні випробувань у США.

Останні півтора року фахівці займалися модернізацією ракети. Справа в тому, що аварія ракети в 2014 році сталася через неполадки в двигуні AJ-26 (Aerojet Rocketdyne, США). Українським інженерам довелося змінити ступінь ракети таким чином, щоб в ній зміг працювати зовсім інший двигун, не призначений для вже готової конструкції.

«Від нас вимагалося частково розібрати готові вироби, доопрацювати їх і зібрати так, щоб вони могли працювати з новим двигуном. Подібна робота є дуже складною, а за ретельністю вона може бути порівняна з трансплантацією серця», – розповів Максим Дегтярьов, головний конструктор напрямку в КБ «Південне».

Фото: AIN.ua

Успішно проведені випробування показали, що завдання досягнута – наступним кроком вже будуть випробування запуску ракети-носія.

«Для України це однозначно знаменна подія. Сама ступінь – паливні баки, баки окислювача, датчики, трубопроводи та інше допоміжне устаткування – мають працювати як єдине ціле з руховою установкою. Якщо тест пройшов успішно – це говорить про те, що всі складові ступені ракети-носія взаємодіють так, як від них очікується», – пояснює Андрій Бєгунов, засновник акселератора космічних технологій simpera.space.

Перший пуск доопрацьованої ракети заплановано на середину липня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-