Телескоп Hubble показав каньйони, цунамі й вулкани Марса

Телескоп Hubble показав каньйони, цунамі й вулкани Марса

Фото
Укрінформ
Орбітальна обсерваторія "Хаббл" отримала нові детальні фотографії Марса, отримані в той момент, коли червона планета почала свій місячний цикл зближення із Землею.

Про це повідомляє сайт космічного телескопа.

"У травні 2016 року Земля і Марс найбільше за останні десять років зблизяться. Космічний телескоп Хаббл використав цю позицію, щоб зловити новий образ нашого червоного сусіда, показуючи деякі особливості його поверхні. Цей образ доповнює попередні спостереження Хаббла за Марсом і дозволяє астрономам вивчати великомасштабні зміни поверхні", - зазначається в огляді.

Як вказали астрономи, 22 травня Марс буде розташований прямо навпроти Сонця. Така позиція також передбачає найближчий підхід планети до Землі, відтак Марс у небі буде видно яскравішим і більшим, ніж зазвичай. Ця подія дозволяє астрономам за допомогою телескопів у космосі і на землі побачити більше деталей на поверхні Марса. Для спостерігачів з використанням наземних інструментів планету буде видно протягом всієї ночі і також повністю висвітлено, що дає прекрасну можливість для детальних досліджень.

Така зйомка може бути проведена в неділю, 22 травня, коли Земля стане між червоною планетою і Сонцем.

Наукова команда "Хаббла" скористалася цією можливістю для отримання фотографій Марса, використовуючи ширококутну камеру WFC3. На цих знімках, зроблених наприкінці минулого тижня, можна побачити "повнокольоровий" Марс з усіма деталями його рельєфу – гігантськими каньйонами, згаслими вулканами, знаменитими каналами та іншими великими структурами.

Марс максимально зблизиться із Землею в травні-червні, заявляють астрономи.

Зокрема, на цьому знімку можна побачити долину Сирт - гігантський щитовий вулкан довжиною в кілька сотень кілометрів, Аравійську рівнину, де нещодавно знайшли сліди гігантських цунамі, що колись вирували в океанах Марса, а також гігантський, 1770-кілометровий кратер, рівнину Еллада, що виникла в результаті падіння астероїда 3,5 мільярда років тому.

Крім гір, кратерів та інших форм рельєфу, на цій фотографії можна розглянути марсіанські хмари, які зараз вивчає зонд MAVEN, а також знайти точки посадки зонда "Вікінг", марсохода Opportunity, а також посадкового модуля Mars Pathfinder.

Фото: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), and M. Wolff (Space Science Institute)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-