Вчені з Австралії розробили систему регенерації людських тканин

Вчені з Австралії розробили систему регенерації людських тканин

Укрінформ
Вченим з австралійського Університету Нового Південного Уельсу вже в найближчі роки вдасться створити систему регенерації тканин людського тіла. Нехай вона і не буде працювати так само швидко, як в кіно, але ефективність її вже доведена експериментально.

Про це повідомляється в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Нова технологія дозволяє перепрограмувати кісткові і жирові клітини, перетворюючи їх в індуковані мультипотентні стовбурові клітини (iMS). Спочатку експерименти проводилися на лабораторних мишах, і вони продемонстрували приголомшливі результати в порівнянні з іншими терапіями, ефективність яких або взагалі не доведена, або вкрай низька. Випробування цієї технології на людях заплановано на кінець 2017 року.

Революційність нової методики полягає в тому, що отримані в результаті перепрограмування клітини iMS здатні відновлювати абсолютно будь-які тканини, при цьому не викликаючи страшних побічних ефектів на кшталт формування пухлин.

«Використання ембріональних стовбурових клітин для регенерації неприйнятно, тому що великий ризик утворення пухлин. Друга проблема полягала в тому, що колишні техніки формування стовбурових клітин мали на увазі використання вірусів для процесу трансформації, що також неприйнятно з медичної точки зору. За допомогою нової технології нам вдалося подолати обидва ці перешкоди», - розповідає один з авторів дослідження доктор Ваше Чандракантан.

Для створення клітин iMS вчені як би «відключають пам'ять» кісткових і жирових клітин за допомогою аналога ключового компонента РНК і ДНК 5-азацитидина (AZA) і фактора росту PDGF-AB, тим самим перетворюючи їх у стовбурові. Процес перетворення від початку і до кінця займає не більше 3 тижнів. Після цього отримані клітини можна помістити в область пошкодження тканин у людському організмі, де вони тут же розпочнуть генеральний ремонт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-