Місія

Місія "Екзомарс" вийшла на зв'язок із Землею

Укрінформ
Російсько-європейська місія «Екзомарс» вийшла на зв'язок із Землею - перший сигнал отримав Європейський Центр управління польотами.

Про це повідомляє «Ехо Москви».

«Обидві сонячні батареї апарату успішно розкрилися. «Екзомарс» на шляху до розгадки таємниць Червоної планети», — йдеться в повідомленні.

Глава держкорпорації "Роскосмос" Ігор Комаров, на свою чергу, зазначив, що «засоби виведення успішно відпрацювали і виконали своє завдання». Він нагадав, що наступний етап почнеться вже на орбіті Марса в жовтні цього року. Основну частину роботи з контролю місії виконуватиме європейський центр. За необхідності їм допомагатиме російська команда.

Як відомо, ракета-носій «Протон-М» з апаратом «Екзомарс» і розгінним блоком «Бриз-М» стартувала з космодрому Байконур напередодні. Тільки до вечора, з четвертої спроби вдалося вивести міжпланетну місію на потрібну траєкторію. Після чого розгінний блок відокремився і «Екзомарс» продовжив політ самостійно. Його шлях до четвертої від Сонця планети потребуватиме сім місяців. Потім один модуль має відпрацювати вхід в атмосферу, спуск, посадку і провести ряд досліджень, а другий вийде на орбіту. Апарати будуть вивчати, зокрема, малі газові домішки атмосфери і розподіл водяного льоду в грунті Марса.

Другий етап «Екзомарса» передбачає відправку на Червону планету російської посадочної платформи і європейського ровера. Планувалося, що це відбудеться в 2018 році, однак зараз обговорюється перенесення місії на 2020 рік.

Фото: РІА Новости

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-