3D-мікроскоп допоможе по-новому поглянути на живі клітини раку - вчені

3D-мікроскоп допоможе по-новому поглянути на живі клітини раку - вчені

Укрінформ
Дослідники винайшли мікроскоп, який дозволяє подивитися на живі ракові клітини в 3D, з високою роздільною здатністю і у будь-якому напрямку.

Про це повідомляє Science Mag.

Як відомо, живі клітини дуже чутливі до свого оточення, але нова стратегія мікроскопії, яка замінює скляні слайди блоками колагену, може допомогти виявити їхню більш природну поведінку.

Метод селективної площинної освітленої мікроскопією мікросередовища (meSPIM) використовує виключно довгі, тонкі промені світла лазера, щоб викликати флуоресценцію в зразку, змушуючи його світитися. Він може розкрити деталі розміром близько 300 нанометрів при збереженні широкого поля зору в зразках, які імітують реальні тканини.

За словами вчених, це може дозволити дослідникам спостерігати складні процеси, такі як клітинні сигналізації в ракових і доброякісних тканинах. У цій роботі дослідники виявили, що клітини меланоми поводяться по-різному всередині колагену, утворюючи більшу кількість закруглених виступів, відомих як "бульбашки". Вони змогли заміряти такі показники, як розмір і форма бульбашок, розподіл конкретних білків з використанням алгоритмів, які описують те, що побачив мікроскоп.

У клітині раку легень, показаної вище зліва, червоні відтінки вказують на присутність актину - структурного білка, який грає важливу роль в русі клітин. У клітині меланоми (справа) червоний означає активність сигнальної молекули під назвою PI3-кіназа. Подібні зображення допоможуть вченим дізнатися, яким чином ракові клітини проникають в інші тканини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-