Генетики позбавили мишей від аутизму

Генетики позбавили мишей від аутизму

Укрінформ
Повернувши у роботу ген, відключення якого може бути однією з причин аутизму, вчені позбавили лабораторних мишей від цілого ряду симпотомів аутизму. 

Про це повідомляє Naked Science.

Група вчених з Массачусетського технологічного інституту під керівництвом Гопін Фена змогла позбавити лабораторних мишей від деяких симптомів аутизму.

Вчені сконструювали промотор гена Shank3 так, що могли в потрібний момент включити його в роботу. І коли миші досягли дорослого віку і розвинули всі потрібні симптоми, вони так і зробили: запустили Shank3. В результаті деякі симптоми, властиві аутизму - стереотипна поведінка і відмова від соціальних взаємодій, - дійсно зникли. На клітинному рівні спостерігалося повернення нормальної кількості дендритних шипиків в синапсах смугастого тіла.

З іншого боку, результат вийшов неідеальним. Тривога і деякі порушення координації рухів все-таки збереглися. Це навело вчених на думку, що ці прояви можуть бути пов'язані з порушеннями в структурі синапсів, які до дорослого стану вже дозрівають і «закріплюються» остаточно. Щоб перевірити це, автори включили ген Shank3 у молодих (20-денних) мишей і в підсумку домоглися нормалізації та інших симптомів.

Тепер Гопін Фен з колегами направили всі зусилля на пошуки оптимального часу такого втручання, адже в майбутньому, коли ми навчимося безпечно втручатися в працюючий геном живого організму, такий підхід може дати надію багатьом аутистам і їх рідним. Втім, Shank3 - далеко не єдиний ген, на який варто звернути увагу, і вчені продовжують битися над розкриттям всіх деталей розвитку цих розладів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-