Земні північні сяйва є джерелом сильних рентгенівських сплесків

Земні північні сяйва є джерелом сильних рентгенівських сплесків

Укрінформ
Північні сяйва є результатом зіткнення заряджених часток сонячного вітру, що відхиляються магнітним полем Землі, з верхніми шарами атмосфери планети.

Про це повідомляє Discovery.

Завдяки наявності у Землі власного магнітного поля, потоки частинок відхиляються і прямують у бік полюсів планети, де лінії магнітного поля "виходять" з або "пірнають" у надра Землі. Зіткнення частинок з атомами атмосфери призводить до випромінювання ними світла в досить широкому діапазоні, включаючи діапазон видимого світла.

Обсерваторія International Gamma-Ray Astrophysics Laboratory (INTEGRAL), розміром в 5 метрів і вагою в 4 тонни, була запущена в космос 17 жовтня 2002 року. Цей рентгенівський телескоп спочатку розроблений для проведення спостережень за самими високоенергетичними подіями у Всесвіті. Діапазон чутливості інструментів обсерваторії INTEGRAL охоплює діапазон гамма-променів, що випромінюються надмасивними чорними дірами, рентгенівських променів і деяких оптичних діапазонів. Космічний апарат обертається навколо Землі по орбіті від 10 до 87 тисяч кілометрів, там, де він не піддається несприятливому впливу випромінювання, що циркулює в радіаційних поясах Ван-Аллена.

У рідкісних випадках вчені наводять "око" обсерваторії INTEGRAL для того, щоб блокувати деякі джерала випромінювання, що мішають, і провести процедуру рекалібровки обладнання. І в даному випадку склалося так, що вченим вдалося зловити той момент, коли Земля сама стала джерелом рентгенівських променів.

"Північні сяйва є випадковими подіями, їх поява і рівень їх активності неможливо передбачити для того, щоб зробити спостереження за ними з супутників" - розповідає Ерік Куулкерс (Erik Kuulkers), координатор проекту INTEGRAL, - "На жаль, нам не вдалося зробити ніяких точних вимірювань, адже зареєстровані захоплюючі явища виявилися для нас повною несподіванкою".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-