Генетики створили мавп-аутистів для боротьби з хворобою

Генетики створили мавп-аутистів для боротьби з хворобою

Укрінформ
У Шанхаї дослідники створили генетично модифікованих макак-крабоїдів (Macaca fascicularis), в поведінці яких спостерігаються риси, властиві аутистам. У порівнянні зі своїми родичами, вони витрачають менше часу на взаємодію з іншими особинами і більше хвилюються, коли люди заходять до них у клітку.

Про це повідомляє Science News.

Багаторічні вивчення мишей з подібними розладами мало чого дали для вирішення цієї проблеми у людей. Але у мишей в принципі мозок відрізняється від людського, у них немає префронтальної кори - області мозку, де, можливо, сконцентровані деякі психічні розлади людини. Тому китайські вчені перейшли до дослідів над мавпами.

Щоб добитися цього результату, вчені за допомогою вірусу ввели копії гена людини в яйцеклітину мавп до їх запліднення. Так дослідники скопіювали синдром Ретта - сихоневрологічне спадкове захворювання, зустрічається майже виключно у дівчат з частотою 1:10000 - 1:15000, спричиняє важку розумову відсталість у дівчат через надмірну кількість копій гена MECP2.

Подальшими кроками вчених буде дослідження мозку мавп, тестування різних методів на зразок стимуляції мозку, а також спроба виправити генетичні зміни, через які мавпи отримали ці симптоми. Для цього використовують технології редагування генетичного коду, на кшталт CRISPR.

Дослідження піднімає етичні питання: чи має людина право робити подібне з мавпами? Тим не менш, подібні дослідження вже проводилися в Китаї, Японії та США - в лабораторіях виводили мавп з генетичними порушеннями, що викликають психіатричні проблеми, включаючи шизофренію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-