«Хаббл» сфотографував незвичну галактику, що лежить на «боці»

«Хаббл» сфотографував незвичну галактику, що лежить на «боці»

Укрінформ
Орбітальний телескоп «Хаббл» сфотографував досить незвичну галактику в сузір'ї Ерідана, що лежить на «боці».

Про це повідомляє Hubble Space Telescope.

На фотографіях з «Хаббла» відображена галактика LO95 0313-192, яка від Сонячної системи віддалена приблизно на 1 млрд світлових років. За типом вона є стандартною спіральною галактикою, схожою на наш Чумацький шлях.

Вона примітна двома речами - тим, що вона повернена до нас боком, а це дозволяє астрономам стежити за поведінкою надмасивної чорної діри в її центрі, і тим, що ця чорна діра виробляє не тільки видиме випромінювання, перемелюючи і розігріваючи навколишній її "бублик" з уламків зірок і планет, а й велика кількість радіовипромінювання.

Джети з радіовипромінювання, як пояснюють астрономи, є вкрай рідкісним феноменом для спіральних галактик - сьогодні вченим відомо лише чотири подібні об'єкта, першим з яких стала LO95 0313-192, чиї "фонтани" радіовипромінювання були відкриті "Хабблом" в 2003 році.

Вивчення подібних "зоряних мегаполісів", як сподіваються вчені, допоможе зрозуміти, чому чорні діри в інших галактиках подібного типу майже не виробляють радіовипромінювання, а також розкрити секрети того, як формуються і живуть надмасивні чорні діри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-