Blue Origin знову зробила успішну посадку ракети New Shepard

Blue Origin знову зробила успішну посадку ракети New Shepard

Укрінформ
Приватна американська компанія Blue Origin, що належить засновнику інтернет-ритейлера Amazon Джефу Безос (Jeff Bezos), з успіхом здійснила в п'ятницю запуск і посадку суборбітального космічного корабля New Shepard, що злетів на висоту близько 63 миль (101,7 км).

Про це повідомляє Wired.

Зі своїм успіхом компанія Blue Origin буквально наступає на п'яти своєму найближчому конкуренту в області ракет багаторазового використання, компанії Елона Маска SpaceX.

Нагадаємо що трохи більше місяця тому компанія SpaceX успішно посадила перший ступінь ракети-носія Falcon 9 на посадочний майданчик в районі космодрому на мисі Канаверал. А менше тижня тому спроба посадки ступеня ракети Falcon 9 на морську платформу посеред Тихого океану закінчилася черговою невдачею.

Незважаючи на конкуренцію, між завданнями компаній Blue Origin і SpaceX існує велика різниця. Компанія SpaceX садить свої ракети, які до цього виходять на низьку навколоземну орбіту. Ракети New Shepard компанії Blue Origin в самій верхній точці їх траєкторії досягають висоти в 100 кілометрів, де проходить межа між атмосферою Землі і космічним простором. Другий різницею є те, що компанія Blue Origin продовжує використовувати один і той же примірник своєї ракети, в той час як компанія SpaceX збирається зробити з першої успішно посадженої ракети свого роду пам'ятник.

Тим не менш, обидві компанії-конкуренти об'єднує і багато спільного. Їхні зусилля спрямовані на те, щоб зробити дешевшим процес доставки вантажів і людей на навколоземну орбіту. У випадку ракет багаторазового використання основну частину витрат буде становити вартість палива, а за умови використання одноразових ракет до витрат додається вартість ракети і реактивних двигунів, яка може становити десятки мільйонів доларів.

У найближчій перспективі багаторазові ракети-носії будуть здійснювати вивід на орбіту штучних супутників і доставку вантажів на борт Міжнародної космічної станції (МКС). Але компанія Blue Origin має і більш далекі плани на майбутнє: "Ми бачимо в майбутньому мільйони людей, які живуть і працюють в космосі. Але цієї мрії неможливо буде досягти, використовуючи одноразову космічну техніку і викидаючи гроші буквально на вітер".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-