Вчені створили лазерно-бульбашкову

Вчені створили лазерно-бульбашкову "ручку", здатну "писати" наночастинками, розміром в 1 нанометр

Укрінформ
Дослідники з Техаського університету в Остіні розробили нову бульбашкову типографическую технологію (bubble-pen lithography), яка за допомогою мікробульбашок може "писати" на поверхні, використовуючи чорнила наночастинок з кремнію, золота та інших матеріалів, розмірами від 1 до 100 нанометрів.

Про це пише Kurzweil.

Практичне впровадження цієї технології полегшує процес створення барвистих механізмів, біомедичних датчиків, елементів оптичних комп'ютерів, сонячних батарей та інших пристроїв.

Під управлінням програмою, що використовує дані, які підготовлені в іншій спеціалізованій CAD-програмі, бульбашкова літографічна установка здатна нанести шар наночастинок на необхідне місце, роблячи цей процес, схожим на роботу тривимірного принтера.

Як стверджують дослідники, така технологія може виявитися дуже корисною в галузі біомедицини, даючи вченим в руки спосіб управління з переміщення клітин, бактерій, вірусів та інших біологічних матеріалів, а також досліджень і випробувань нових лікарських препаратів. Крім цього, за допомогою технології бульбашкової літографії можна буде швидко і недорого виготовляти дослідні зразки наномеханізмів і наноматеріалів, які потім підуть у масове виробництво.

Також вчені з Техасу збираються створити мініатюрну версію пристрою бульбашкової літографії з розміром мобільного телефону. Це портативний пристрій можна буде використовувати в експрес-діагностиці деяких видів захворювань і для виготовлення дослідних зразків різних нанопристроїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-