Робот ATLAS навчився виконувати деякі види повсякденної домашньої роботи

Робот ATLAS навчився виконувати деякі види повсякденної домашньої роботи

Укрінформ
Після майже бездоганного виступу, який принесло роботові ATLAS та його команді IHMC друге місце у фіналі змагання DARPA Robotics Challenge, її члени змушують своє дітище постійно трудитися в "поті чола". Завдяки цьому цей робот вже навчився досить добре виконувати примітивну домашню роботу: прибирати, підмітати і мити підлогу, протирати пил і т.д.

Про це повідомляє IEEE Spectrum.

Зі слів Джона Карффа (John Carff), оператора цього робота, їхньою метою є не "створення робота-прибиральника, про який так мріють багато людей", робот постійно повинен вирішувати досить складні завдання для того, щоб можна було впевнитися, що постійні зміни в його програмах і модернізація апаратної частини функціонують належним чином.

"Багаторазове повторення завдань, які роботові довелося виконувати під час фіналу змагання DRC, нам вже набридли" - розповідає Джон Карфф, - "Тому ми придумали кілька кумедних ідей і змусили нашого ATLAS-а виконувати їх".

З моменту змагання DRC інтерфейс управління роботом ATLAS зазнав кардинальних змін. Крім корекції деяких помилок, кардинальної модернізації піддався модуль вибору дій і рухів робота. На жаль, нинішній робот ATLAS так і не володіє повною автономією, він може виконувати самостійно лише ті дії, правильність яких була перевірена та підтверджена людиною-оператором.

"Здебільшого діями робота, які можна побачити на відеоролику, управляю саме я. Але я не просто сиджу, рухаю джойстик або інші елементи управління. Я "говорю" роботу за допомогою інтерфейсу користувача, які дії йому необхідно виконати і який результат треба отримати" - розповідає Джон Карфф, - "Робот прораховує всі варіанти виконання цих дій і дає мені переглянути найбільш оптимальні за допомогою функції попереднього перегляду у віртуальному середовищі. Якщо я погоджуюся з одним з планів, я даю роботу команду на виконання цього плану. Надалі ми плануємо дати роботові більше автономії, але людині буде завжди необхідно контролювати його дії".

"Потрібно велике терпіння і нестандартне мислення для того, щоб бути оператором робота. Коли оператор стикається з абсолютно новим завданням або ситуацією, він повинен придумати кілька способів її рішення і вибрати з них ту, яка найкраще підходить не для людини, а саме для робота"- розповідає Джон Карфф, - "Безліч дій, які здатний зробити робот ATLAS, виконуються зовсім по-іншому, ніж це би зробила жива людина".

Слід зазначити, що із такими завданнями, як прибирання приміщення робот ATLAS справляється досить добре. Однак, ще є безліч невирішених завдань в галузі поліпшення алгоритмів управління роботом, і після кожної модернізації програмного забезпечення потрібна перевірка працездатності системи управління. А така перевірка може бути проведена тільки за допомогою виконання роботом дій різного ступеня складності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-