Комітет захисту журналістів закликає Росію звільнити Сущенка

Комітет захисту журналістів закликає Росію звільнити Сущенка

Заява
Укрінформ
Комітет захисту журналістів (CPJ, США) закликає владу РФ звільнити протиправно ув'язненого журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Відповідну заяву поширено у середу у зв'язку зі звільненням з-під варти керівника "РИА Новості Украина" Кирила Вишинського, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми також закликаємо російське керівництво звільнити українського журналіста Романа Сущенка. Журналіст не мусить бути заручником у політичних суперечностях між Росією і Україною і має поширювати інформацію вільно і за безпечних умов", - йдеться у документі.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка на порушення міжнародних норм затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили обвинувачення у "шпигунстві".

Читайте також: У СІЗО "Лефортово" підтвердили переведення Сущенка та ще чотирьох політв'язнів

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму; 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним".

Сущенко етапували до колонії №11 в Кіровській області (м. Кірово-Чепецьк, с.Утробіно).

Наразі Сущенко, найімовірніше, доправлений до СІЗО "Лефортово" у Москві разом із групою інших українських політичних в'язнів.

28 серпня суд звільнив з-під варти керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського.

За інформацією пресекретаря генпрокурора України Лариси Сарган, це відбулося в межах домовленостей щодо взаємної передачі утримуваних осіб між РФ та Україною у форматі "35 на 35".

За даними Міністерства закордонних справ, Росія незаконно утримує понад 70 українців. Однак, до цього числа не входять 24 українські моряки, захоплені Росією біля Керченської протоки наприкінці листопада 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-