Заходи безпеки: у РФ пояснили, навіщо Сущенка запроторили у приміщення камерного типу

Заходи безпеки: у РФ пояснили, навіщо Сущенка запроторили у приміщення камерного типу

Укрінформ
Незаконно засуджений у РФ журналіст Укрінформу Роман Сущенко міститься в ВК-11 в Кірово-Чепецьку в приміщенні камерного типу - "з міркувань безпеки".

Про це захисник журналіста Марк Фейгін розповів кореспондентові Укрінформу.

«Хочу внести ясність обставин тримання Романа Сущенка в ВК-11, щоб уникнути непорозумінь, що виникли в результаті нерозуміння реалій російської пенітенціарної системи. Тим більше, що напередодні візиту до Сущенка його дружини і дочки, які отримали право на довге побачення, перед нами гостро стоять актуальні питання вирішення своїх побутових проблем, в цілому дотримання прав ув'язненого», - зазначив Фейгін.

Він пояснив. що Сущенко зараз знаходиться не в карцері, а в ПКТ – приміщенні камерного типу, куди найчастіше поміщають порушників режиму. Але Роман таким не є і, як пояснили захисту в ВК-11, його помістили туди "з міркувань безпеки".

"Нам зі сторони, не перебуваючи в колонії постійно, важко оцінювати, чи загрожує Сущенку якась небезпека, якщо б його розмістили в загоні. Ну ось, наприклад, він як іноземний громадянин має право не працювати в колонії. І не буде працювати. А інші люди в загоні будуть брати участь у виробничому процесі. І це, в принципі, може викликати певне напруження", - зауважив захисник.

За його словами, слово «карцер» обґрунтовано асоціюється з катуваннями: неопалюваним приміщенням, протягами. Але у ПКТ, де знаходиться Сущенко, все не так - це опалювальне приміщення, мало відрізняється від інших. Наприклад, там немає розеток, і таким чином, Сущенко в даний момент не має можливості закип'ятити воду, дивитися телевізор. Він також не може тримати при собі деякі потрібні особисті речі, що доступно тим, хто знаходиться в загоні.

Читайте також: Фейгін: Отримання дозволу на відвідування Сущенко - важливий прецедент

Крім того, додав Фейгін, Сущенку в даний момент оголошують підйом не о 6:30, як годиться для звичайного в'язня, а о 5:00, згідно з розпорядком ПКТ.

«Таким чином, цілеспрямованого «відвертого знущання» над моїм підзахисним немає. А є бюрократичні двозначності, коли до людини, поміщеної в ПКТ з міркувань безпеки, застосовують правила і розпорядки, як до порушника режиму. Зараз захист працює над вирішенням цих режимних і побутових проблем. Сподіваємося встигнути до часу приїзду до нього на побачення його близьких», - резюмував Фейгін.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР Міноборони це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенко до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольству України в Москві, що Сущенко етапували в колонію № 11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-