Сущенко перебуватиме у

Сущенко перебуватиме у "безпечному місці" 90 днів - захисник

Політв’язні
Укрінформ
Незаконно засуджений у РФ журналіст Укрінформу Роман Сущенко перебуватиме в приміщенні камерного типу (ПКТ), яке також називають "безпечним місцем", мінімум три місяці.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів громадський захисник Марк Фейгін.

"По прибутті до колонії після карантину його (Сущенка - ред.) відразу відправили до "безпечного місця"... Роман перебуватиме в ПКТ три місяці. Скоріш за все, якщо за цей час нічого не станеться на політичному рівні, йому знову продовжать термін на 90 днів перебування там. У загін його не переводили, в загальному бараку він не ночував", - повідомив він.

За словами Фейгіна, "безпечне місце" - це те ж ПКТ (приміщення камерного типу), в якому тримають і порушників, і тих, кого помістили туди з метою убезпечити від якоїсь загрози.

Фейгін так само повідомив, що українець не займається примусовою працею, оскільки як іноземний громадянин відмовився від неї.

"Він від цього відмовився, тому що є іноземним громадянином і абсолютно не зобов'язаний працювати в колонії. На нього поширюється норма Європейської конвенції прав і свобод громадянина", - розповів громадський захисник.

Він зазначив, що фізичного тиску на українського журналіста не чинили. У камері в нього немає розеток, і, відповідно холодильника з телевізором. Температура в ПКТ +18 градусів, через що Сущенку довелося купити другу ковдру. Також у нього була застуда.

Режим дня в колонії так само відрізняється від того, що був у СІЗО "Лефортово".

"Сущенко тепер людина засуджена. О 5:00 у камері вмикають світло, оголошується підйом, о 21:00 - відбій. Звичайно, в ПКТ немає ніякого телевізора і холодильника. Там взагалі немає розеток. На ліжку вдень лежати не можна, він або сидить, або стоїть упродовж дня", - розповів захисник.

За словами Фейгіна, у загоні в ув'язнених умови кращі - підйом о 6:30, дозволено користуватися розетками, телевізором і холодильником.

"Його помістили туди просто для того, щоб забезпечити йому безпеку. А він обмежений у своїх правах так само, як людина, яку відправили туди за якісь порушення. Треба вирішувати це питання", - підсумував захисник.

Читайте також: Сущенка етапували до колонії для засуджених правоохоронців

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольству України у Москві, що Сущенка етапували до ФКУ ВК-11 УФСВП Росії по Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Фото: Роман Цимбалюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-