Медійні та правозахисні організації закликали негайно звільнити Сущенка

Медійні та правозахисні організації закликали негайно звільнити Сущенка

Укрінформ
Українські медійні та правозахисні організації заявили, що журналіст Укрінформу Роман Сущенко у Москві засуджений незаконно, і закликали негайно його звільнити. 

Текст заяви наводить "Детектор медіа".

"Ми, українські медійні та правозахисні організації, висловлюємо глибоке обурення з приводу ганебного і незаконного вироку Роману Сущенку і закликаємо негайно випустити журналіста на волю", - йдеться у заяві.

Медійники та правозахисники наголошують, що суд над журналістом відбувався у закритому режимі, з численними процедурними порушеннями, сам Сущенко свою провину не визнав у повному обсязі.

"Ми вважаємо цей вирок абсолютно цинічним і політичним, а саме затримання журналіста Сущенка – спланованою провокацією. Нагадуємо, що Роман Сущенко працював журналістом Укрінформу з 2002 року, в тому числі з 2010 року – як власкор цього інформагентства у Франції", - наголошується у заяві.

Її підписанти також привернули увагу до того факту, що українські громадяни, які виступили проти анексії Криму і були незаконно засуджені російськими судами, оголосили безстрокові голодування. Зокрема, це український кінорежисер Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух.

"Ми закликаємо міжнародні організації та дипломатичні структури активно відреагувати на ці кричущі порушення прав людини і наступ на свободу слова, який здійснюється Російською Федерацією, і вжити заходів, щоб спонукати РФ негайно звільнити журналіста Романа Сущенка та інших українських політв’язнів", - зазначається у заяві.

Читайте також: "Репортери без кордонів" засудили вирок Сущенку

Заяву підписали ГО "Інститут масової інформації", ГО "Детектор медіа", ГО "Платформа прав людини", Інститут демократії ім. Пилипа Орлика, ГО "Лабораторія цифрової безпеки", ГО "Інтерньюз-Україна", ГО "Центр інформації про права людини".

Як повідомлялося, 4 червня Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму. Сторона обвинувачення просила для нього 14 років колонії суворого режиму. 28 травня у своєму "останньому слові" в Мосміськсуді журналіст заявив, що не визнає провину, і попросив ухвалити йому виправдувальний вирок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-