"Репортери без кордонів" засудили вирок Сущенку

Укрінформ
"Репортери без кордонів" засуджують жорстокий вирок, винесений в ході непрозорого процесу, українському журналісту Роману Сущенко, який був засуджений до 12 років ув'язнення в таборі суворого режиму.

Про це йдеться в заяві організації.

«Цей жорстокий вирок було ухвалено в результаті повністю секретного процесу, - підкреслює керівник відділу Східної Європи і Центральної Азії «Репортерів без кордонів» Йоганн Бір. - Якщо російська влада не надасть правдоподібних доказів провини журналіста, вони мають негайно його відпустити».

Як зазначають в організації, єдиним відкритим моментом процесу над українським журналістом Романом Сущенком стало винесення резолютивної частини вироку. 

За півтора роки його попереднього ув'язнення російська влада жодного разу не дала пояснення причини такого жорсткого обвинувачення, як «збір секретної інформації про діяльність російської армії і Росгвардії». Зміст обвинувального висновку було засекречено, а процес проходив за закритими дверима з самого його початку.

Родичі Романа Сущенка, так само як і українське консульство, були офіційно поінформовані про його арешт лише через три доби і тільки після того, як правозахисники випадково виявили його в СІЗО "Лефортово", йдеться в заяві організації.

Читайте також: Сенцов закликає "людей на свободі" не голодувати в його підтримку

Громадський захисник журналіста Марк Фейгін заявив, що тепер він сподівається лише на обмін Сущенка на керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, заарештованого в травні в Києві і обвинуваченого в державній зраді.

Росія займає 148 місце з 180 у всесвітньому рейтингу свободи преси за 2018 рік, опублікованому "Репортерами без кордонів".

Як повідомляв Укрінформ, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка протиправно затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Йому пред'явили обвинувачення в "шпигунстві".

4 червня Мосміськсуд засудив Сущенка до 12 років ув'язнення зі утриманням в колонії суворого режиму.

Раніше з вимогами до російської влади звільнити Сущенка виступили Міжнародна і Європейська федерації журналістів (IFJ - EFJ) і ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-