Сущенко не був журналістом при в'їзді на територію Росії – МЗС РФ

Сущенко не був журналістом при в'їзді на територію Росії – МЗС РФ

Укрінформ
Український журналіст Роман Сущенко при в'їзді на територію РФ не заявляв, що буде займатися інформаційною роботою, тому журналістом не був.

Про це заявила речник Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова в неділю, 20 травня, в ефірі одного з російських каналів.

"Це документальний факт. Це просто медичний факт: пан Сущенко не був журналістом, коли він в'їжджав на територію РФ. Про це говорять оформлені ним документи. Він не подавав документи та заяву на оформлення журналістської візи, або акредитації МЗС, або якоїсь іншої форми діяльності він не заявляв, яка хоча б побічно свідчила, що він буде займатися інформаційною роботою", – підкреслила вона.

Захарова додала, що теж закінчувала факультет міжнародної журналістики, але працює в МЗС РФ і не є співробітником ЗМІ.

Вона підкреслила, що Сущенко жодного разу не заявляв "в юридичній площині, про свої повноваження в якості журналіста. Тому будь-які порівняння Сущенко з кореспондентами "РИА Новости Украина" безпідставні, не за якимось моральним високим стандартам, а, просто, в юридичній площині". Захарова додала, що журналісти "РИА Новости Украина" "мали весь пакет українських документів на здійснення своєї діяльності". На її думку, "саме журналістська діяльність, послужила приводом для обшуків, а потім арештів".

Спікер МЗС, також назвала безглуздими звинувачення "РИА Новости Украина" в отриманні грошей від Росії нібито за державну зраду, оскільки російські ЗМІ і "Россия Сегодня" платять за сюжети своїм кореспондентам по всьому світу, а українські силовики просто ведуть "антиросійську пропаганду".

Читайте також: Московський суд відхилив скаргу на продовження арешту Сущенка

Як повідомлялося раніше, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенко в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому пред'явили обвинувачення у «шпигунстві». У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. Проти нього відкрили кримінальну справу за статтею "шпигунство". В ГУР Міноборони це спростували. Попередні судові слухання у справі Сущенка почалися 27 березня 2018 року. Журналіст не визнає свою провину.

15 травня прокуратура АР Крим спільно з СБУ в рамках кримінального провадження за фактами початку Російською Федерацією агресивної війни в інформаційній сфері в Україні та державної зради провела обшуки в редакції і прес-центрі "РИА Новости-Украина", а також за адресами проживання осіб, які організували та забезпечували його діяльність.

За результатами слідчих дій отримано докази того, що інформація, розміщена на інтернет-ресурсі "РИА Новости-Украина", містить заклики, спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України, державної і інформаційної безпеки. Керівнику порталу "РИА Новости-Украина" Кирилу Вишинському було оголошено про підозру у держзраді і він був затриманий.

17 травня Херсонський міськсуд обрав для Вишинского запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 13 липня включно, без внесення застави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-