Кремль хоче пересварити українських політв'язнів, їх близьких, їх юристів - Фейгін

Кремль хоче пересварити українських політв'язнів, їх близьких, їх юристів - Фейгін

Укрінформ
Український журналіст Роман Сущенко буде радий, якщо затриманого на Донбасі російського військового Віктора Агєєва обміняють на Олега Сенцова, Олександра Кольченка або когось ще з українських політв'язнів.

Про це адвокат Сущенка Марк Фейгін повідомив кореспонденту Укрінформу.

"Хочу внести ясність у ситуацію. Мій підзахисний Роман Сущенко буде радий, якщо затриманого на Донбасі російського кадрового військового Віктора Агєєва обміняють на Сенцова, Кольченка або когось іще з українських політв'язнів. Кремль проводить чергову дезінформаційну кампанію, що має на меті розкол українського співтовариства. Закликаю не вестися на це", - йдеться адвокат.

Він пояснює ситуацію так: у міру того, як на Кремль, на президента Росії посилюється міжнародний тиск у зв'язку з темою українських політв'язнів, вони запускають протидію. 

"Я бачив аналітичні методички, темники для російських медіа. Там прямо говориться про завдання "створити дискомфортне середовище" для обговорення теми обміну українських політв'язнів. Кремль також хоче пересварити українських політв'язнів, їх близьких, їх юристів. Насправді ми не суперники - ми союзники. Ми маємо, кожний на своїй ділянці роботи, сприяти посиленню міжнародного тиску на Кремль у цьому питанні. Тільки тоді ми дочекаємося обмінів - і не поодиноких і серіями", - відзначив Фейгін.

Адвокат також закликав не робити тему звільнення українських політв'язнів елементом внутрішньополітичних суперечок. За його словами, досягти прогресу в цьому питанні вдасться тільки при збереженні єдності в організації тиску на Кремль. Саме тому Москва працює на розкол цієї єдності в Україні. Адвокат наголосив, що при цьому Кремлю доля російського контрактника Агєєва байдужа. Але в умовах, коли історія стала публічною, Москва не може стежити без шкоди для свого рейтингу за цією і подібними історіями. І тому, швидше за все, буде змушена йти на обмін.

Читайте також: У МЗС РФ заявили, що "переймаються долею" затриманого на Донбасі Агеєва

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було пред'явлено обвинувачення в "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

Раніше повідомлялося, що суд у Москві продовжив термін тримання під вартою Роману Сущенку ще на три місяці - до 30 вересня. Розгляд скарги на продовження арешту відбудеться 13 липня.

24 червня в районі проведення антитерористичної операції біля села Жолобок Слов'яносербського району Луганської області українські військові знешкодили диверсійно-розвідувальну групу терористів, у складі якої був російський військовослужбовець Віктор Агєєв.

Проте Міністерство оборони РФ заперечувало, що Агєєв є кадровим військовим. Але інформацію про те, що Віктор Агєєв у березні 2017 року підписав контракт і продовжив службу в Батайську Ростовської області, Російській службі BBC підтвердила мати військовослужбовця, його колишні товариші по службі і друзі.

Згодом полоненого росіянина передали в СБУ. Проти нього відкрито провадження за статтею про вчинення теракту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-