Справою Сущенка Росія хоче підірвати

Справою Сущенка Росія хоче підірвати "нормандський формат" - Скіпальський

Укрінформ
Незаконне затримання ФСБ кореспондента Укрінформу у Парижі Романа Сущенка, який прибув у Москву з візитом до родичів, може бути пов'язано з намірами російських спецслужб дискредитувати Україну перед її партнерами на Заході, передусім учасниками "нормандського формату" Францією та Німеччиною.

Таку думку в коментарі кореспонденту Укрінформу висловив генерал-лейтенант, колишній керівник Головного управління розвідки МОУ та екс-заступник голови СБУ Олександр Скіпальський.

"Для чого було затримувати цю людину, яка приїхала з Парижа? Він що - з автоматом приїхав, чи він когось стріляв на Донбасі? Він собі п'ять років живе у Парижі, ходить, гуляє по Єлисейським полям. Яку шкоду він зробив для Росії? Ніякої! Але вони затримали його без всяких аргументів. Я вважаю, що це буде один із їх таких пропагандистських трюків - добитися його зізнання будь-якою ціною і показати Європі, розповсюдити цю інформацію у Франції, Німеччині. Щоб вони побачили, що, мовляв, от не лише Росія веде там розвідувальну роботу, а і Україна, яка співпрацює у сфері Мінських домовленостей, яку ці країни підтримують. Що от ніби ця людина займається розвідувальною діяльністю проти Франції, проти Німеччини", - заявив генерал.

На його думку, підрив так званого "нормандського формату", довіри з боку його учасників Франції та Німеччини до України, могло б бути однією з головних цілей незаконного затримання журналіста, який прибув до родичів у Москву з Парижа.

Скіпальський підкреслив, що Росія, здійснивши агресію проти України, намагається в очах Заходу виправдовуватися і в усьому перекласти провину на саму Україну: "Вони це системно і постійно роблять. Окупували Крим - Україна сама винна. Кровопролиття на Донбасі - українці українців вбивають. Збили літак -  українці збили. Це ж азіатське кредо Росії - звинуватити того, хто невинуватий".

За словами генерал-лейтенанта, російський слід в останній час все частіше почав з'являтися в країнах Європи - від активізації росіян в Німеччині до сліду в паризьких терактах. 

"Вони у багатьох місцях вже засвітилися. В Німеччині стало зрозуміло, що є російський слід (німецькі спецслужби офіційно заявили про активність російських розвідників). В терористичних актах у Парижі - ЗМІ дещо скромно про це говорять, але там є чеченський слід, а чеченський слід - це російський слід. І щоб скинути, відволікти від себе увагу, росіяни вирішили, анонсувати ось такого українця, видати його за такого собі "агента 007", - заявив екс-керівник ГУР з 25 річним стажем роботи в системі КГБ.

За його словами, очікувати від російських спецслужб можна будь-яких звинувачень щодо затриманого журналіста: "Вони можуть торочити навіть те, що цей журналіст, перебуваючи у Франції, їздив там у Нідерланди, і давав там, готував якусь інформацію по збитому "Боїнгу". Може бути будь-що".

Олександр Скіпальський наголосив на тому, що Українська держава досі не випрацювала механізм ефективного реагування на подібні провокації з боку російських спецслужб.

"Потенціал українських державників по усіх напрямках владою не використовується і в цьому наша колосальна слабкість. Потрібна системна реакція на ці події, а не спонтанна (поки видається, що все саме так). Не відчувається, що у нас є якісь координаційні центри для цієї роботи", - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-